Ισπανία: 12 ανήλικοι μετανάστες νοσηλεύονται μετά τη διάσωσή τους ανοιχτά των Καναρίων Νήσων

Δώδεκα ανήλικοι μετανάστες νοσηλεύτηκαν σήμερα, δύο από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση, μετά τη διάσωσή τους στα ανοιχτά των ισπανικών Καναρίων Νήσων, που προσπαθούσαν να φτάσουν με ένα σκάφος από τα ανοικτά των αφρικανικών ακτών, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι υγειονομικές αρχές.

Ένα πλοίο της "Maritime Rescue", μιας οργάνωσης της ισπανικής κυβέρνησης, προσέγγισε την Τρίτη το σκάφος όπου επέβαιναν 52 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, ενώ βρισκόταν περίπου 15 χιλιόμετρα στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων.

Δώδεκα ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λας Πάλμας στην Γκραν Κανάρια και δύο από αυτούς εισήχθησαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ανέφερε μια πηγή από τις περιφερειακές αρχές υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δώδεκα ενήλικες επίσης νοσηλεύονται, δύο εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την αρχή του έτους, 2.580 μετανάστες έχουν φτάσει δια θαλάσσης στις Καναρίους Νήσους, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των αφίξεων πέρυσι ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Το αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, πάνω από 100 χιλιόμετρα από την ακτή του Μαρόκου, και παρά την επικίνδυνη φύση της διέλευσης, μεγάλος αριθμός Αφρικανών μεταναστών έχει προσπαθήσει να φτάσει σε αυτό από το τέλος του 2019, όταν οι έλεγχοι ενισχύθηκαν στη Μεσόγειο.

Το 2020, 23.023 Αφρικανοί μετανάστες έφτασαν στο αρχιπέλαγος, αριθμός οχταπλάσιος από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τουλάχιστον 1.851 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας αυτό τον διάπλου, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Caminando Fronteras, η οποία παρακολουθεί τις μεταναστευτικές ροές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ