«Ισοπαλία» στις αγγλικές τοπικές εκλογές

Με το Εργατικό Κόμμα να καταγράφει κέρδη ως προς το συνολικό αριθμό δημοτικών συμβούλων στους 150 δήμους της Αγγλίας όπου διεξήχθησαν οι τοπικές εκλογές της Πέμπτης, αλλά και τους Συντηρητικούς να αποφεύγουν την αναμενόμενη από ορισμένους βαριά ήττα, ολοκληρώνεται η καταμέτρηση το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι Εργατικοί
επιβεβαιώνουν τη δύναμή τους στο Λονδίνο, χωρίς όμως να καταφέρουν να αποσπάσουν από τον έλεγχο των Συντηρητικών συγκεκριμένους δήμους-στόχους.

Όπως συμφωνούν οι αναλυτές, το Εργατικό Κόμμα βγαίνει μεν ενισχυμένο αλλά όχι στο βαθμό που προσδοκούσε.

Από την άλλη πλευρά, το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα συγκράτησε δήμους που αναμενόταν να χάσει, έχασε τον σημαντικό δήμο του Ρίτσμοντ που πέρασε στον έλεγχο των ενδυναμωμένων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αλλά και κέρδισε το μεγάλο δήμο του Μπάρνετ στο βόρειο Λονδίνο, μεταξύ άλλων.

Ο εκλογικός αναλυτής του BBC σερ Τζον Κέρτις έκανε ενδεικτικά λόγο για «ισοπαλία» μεταξύ των μεγάλων κομμάτων. Μάλιστα, η αναγωγή των αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο δίνει ποσοστό 35% σε αμφότερα τα μεγάλα κόμματα, σχεδόν ένα χρόνο μετά από τις περσινές πρόωρες εκλογές.

Με μόνο έναν από τους 150 δήμους να απομένει για την ολοκλήρωση της καταμέτρησης οι Εργατικοί καταλαμβάνουν 2293 έδρες δημοτικών συμβούλων (κέρδος 55), οι Συντηρητικοί 1330 έδρες (απώλειες 26), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 536 έδρες (κέρδος 75), οι Πράσινοι 39 έδρες (κέρδος 8), ενώ το UKIP σχεδόν αφανίστηκε από τον τοπικό εκλογικό χάρτη διατηρώντας μόνο τρεις από τις 126 θέσεις δημοτικών συμβούλων.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε λόγο για «συμπαγή» αποτελέσματα για το κόμμα του, ενώ ικανοποιημένη εμφανίστηκε και η ηγέτιδα των Συντηρητικών Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο