Ισλαμοφοβία στη βρετανική κυβέρνηση; Η καταγγελία που πιέζει κι άλλο τον Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Εντολή διερεύνησης καταγγελίας από πρώην υφυπουργό περί ισλαμοφοβίας στην καρδιά της βρετανικής κυβέρνησης έδωσε ο Μπόρις Τζόνσον, σε μια εβδομάδα που κατά ορισμένους πολιτικούς σχολιαστές ίσως κρίνεται το πολιτικό του μέλλον.

Η έρευνα που θα διεξαχθεί από το γραφείο υπουργικού συμβουλίου αφορά τη δήλωση της βουλευτού Νουσράτ Γκάνι στους Sunday Times ότι ως λόγος για την απομάκρυνσή της από τη θέση της Υφυπουργού Μεταφορών στον ανασχηματισμό του Φεβρουαρίου του 2020 είχε δοθεί η θρησκεία της.

Δύο χρόνια νωρίτερα κα Γκάνι είχε η πρώτη μουσουλμάνα πολιτικός στη Βρετανία που απευθύνθηκε στους βουλευτές από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ως υφυπουργός.

Στη συνέντευξη της υποστήριξε ότι ένας εκ των αρμοδίων για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας κυβερνητικός αξιωματούχος της είχε πει κατά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού πως η «μουσουλμανικότητά» της «είχε εγερθεί ως ζήτημα» και ότι ορισμένοι συνάδελφοί της στο κυβερνητικό σχήμα «ένιωθαν άβολα» να έχουν μαζί τους μία γυναίκα μουσουλμάνα υφυπουργό.

Σε μια σπάνια κίνηση, ο επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας που έχει την αρμοδιότητα για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας Μαρκ Σπένσερ ανακοίνωσε ότι ήταν ο ίδιος που είχε αυτή τη συνομιλία με την κα Γκάνι πριν από δύο χρόνια, αλλά διέψευσε ως «απολύτως ψευδείς» και «δυσφημιστικές» τις καταγγελίες της.

Σημείωσε δε πως όταν η πρώην υφυπουργός είχε αρχικά κάνει την ίδια καταγγελία, της είχε προταθεί να κάνει επίσημη καταγγελία στο αρμόδιο όργανο του Συντηρητικού Κόμματος, πρόταση που η κα Γκάνι είχε απορρίψει.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, την πρόταση για υποβολή επίσημης καταγγελίας είχε κάνει στη βουλευτή το Σεπτέμβριο του 2020 ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η κα Γκάνι διευκρίνισε ότι είχε απαντήσει στον Πρωθυπουργό πως δεν επρόκειτο για θέμα που αφορούσε το κόμμα αλλά την κυβέρνηση και για αυτό θεώρησε πως μια κομματική έρευνα δε θα ήταν η αρμόζουσα απάντηση.

Αν και ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται τότε να της είχε πει ότι δεν μπορούσε να ανακατευτεί, σήμερα έδωσε εντολή για την ενδοκυβερνητική πλέον διερεύνηση της υπόθεσης.

Τη διενέργεια έρευνας είχαν ζητήσει αργά την Κυριακή δύο κορυφαίοι μουσουλμάνοι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον, ο Υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι και ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ.

Το νέο επεισόδιο στις καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας και για την έλλειψη σεβασμού έναντι αρχών και κανόνων από την κυβέρνηση Τζόνσον έρχεται στην αρχή μίας κρίσιμης βδομάδας για τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

Περί τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται η δημοσίευση του πορίσματος της έρευνας που διενεργεί η ανώτερη κρατική αξιωματούχος Σου Γκρέι για τα καταγγελλόμενα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κα Γκρέι, δεύτερη γενική γραμματέας στο γραφείο υπουργικού συμβουλίου, έλαβε τις τελευταίες ημέρες καταθέσεις από τους αστυνομικούς φύλαξης της Ντάουνινγκ Στριτ και λαμβάνει μάλλον σήμερα κατάθεση από τον πρώην ανώτερο σύμβουλο του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, που έχει κάνει αποκαλύψεις για τα πάρτι. Επίσης, έχει στα χέρια της τα στοιχεία για τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης όλων των εργαζομένων στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και την επίσημη ατζέντα υποχρεώσεων του Πρωθυπουργού.

Όπως έχει αναφερθεί, εξάλλου, η κα Γκρέι θα ερευνήσει και καταγγελίες για πάρτι ή άλλες συναθροίσεις που παραβίαζαν τους κανόνες του lockdown στο διαμέρισμα του πρωθυπουργικού ζεύγους, στο Νούμερο 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, το οποίο φέρονται να επισκέπτονταν πολύ συχνά παρά το απαγορευτικό δύο στενοί φίλοι της Κάρι Σίμοντς που εργάζονταν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Επίσης, στο τρίτο ανοιχτό μέτωπο καταγγελιών για την κυβέρνηση, ο Συντηρητικός βουλευτής Γουίλιαμ Ραγκ αναμένεται να καταθέσει σήμερα στην αστυνομία για την καταγγελία που έχει κάνει ότι τα κυβερνητικά στελέχη αρμόδια για την κομματική πειθαρχία έχουν εκφοβίσει ή και εκβιάσει βουλευτές του κόμματος που έχουν αμφισβητήσει τον Πρωθυπουργό λόγω του 'partygate'.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr