ISIS-Κ:Το νέο τρομακτικό πρόσωπο του Αφγανιστάν- Ορκισμένος εχθρός των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν

Oρκισμένος εχθρός τόσο των Ταλιμπάν όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών, o ISIS- K απειλεί με επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά της αποστολής στο αεροδρόμιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάχονται τους Ταλιμπάν και τους μαχητικούς εταίρους τους στο Αφγανιστάν, την Αλ Κάιντα και το δίκτυο Χακάνι, εδώ και 20 χρόνια.

Αλλά η μεγαλύτερη άμεση απειλή τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Ταλιμπάν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνουν την εκκένωσή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πριν από την προθεσμία αποχώρησης της 31ης Αυγούστου είναι ένας κοινός αντίπαλος που είναι λιγότερο γνωστός: το Ισλαμικό Κράτος Khorasan ή το ISIS-K, θυγατρική της τρομοκρατικής ομάδας στο Αφγανιστάν.

Δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια από τους δυσαρεστημένους Πακιστανούς Ταλιμπάν, το ISIS-K πραγματοποίησε φέτος δεκάδες επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Όπως αναφέρει η Daily Mai , ιδρύθηκε το 2015 με τους οπαδούς να στοχεύουν στη δημιουργία ενός ισλαμικού χαλιφάτου σε όλο το Χορασάν (εξ ου και το αρχικό «Κ») - μια ιστορική περιοχή που καλύπτει το Πακιστάν και το Αφγανιστάν μαζί με τμήματα της Κεντρικής Ασίας.

 

 

 

 

Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν;

Μήνες αφότου το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε χαλιφάτο στο Ιράκ και τη Συρία το 2014, αποσχισθέντες μαχητές από τους Πακιστανούς Ταλιμπάν ενώθηκαν με τους μαχητές στο Αφγανιστάν για να σχηματίσουν ένα περιφερειακό κεφάλαιο, υποσχόμενοι πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Η ομάδα αναγνωρίστηκε επίσημα από την κεντρική ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους τον επόμενο χρόνο καθώς διεισδύσε στις βορειοανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν, ιδιαίτερα στις επαρχίες Κουνάρ, Νανγκαρχάρ και Νουριστάν.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τη δύναμή του κυμαίνονται από αρκετές χιλιάδες ενεργούς μαχητές.

"Khorasan" είναι ένα ιστορικό όνομα για την περιοχή, που περιλαμβάνει χωροταξικά τμήματα του σημερινού Πακιστάν, του Ιράν, του Αφγανιστάν και της Κεντρικής Ασίας.

Τι είδους επιθέσεις έχει πραγματοποιήσει;

Το κεφάλαιο του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν-Πακιστάν ήταν υπεύθυνο για μερικές από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις των τελευταίων ετών.

Έχει σφαγιάσει άμαχους και στις δύο χώρες, σε τζαμιά, ιερά, δημόσιες πλατείες, ακόμη και νοσοκομεία.

Η ομάδα έχει στοχοποιήσει ιδιαίτερα μουσουλμάνους αλλων οργανώσεων που θεωρεί αιρετικές, συμπεριλαμβανομένων των σιιτών.

Πέρυσι, κατηγορήθηκε για μια επίθεση που συγκλόνισε τον κόσμο. Ένοπλοι έκαναν αιματηρή επιθεση σε μαιευτήριο σε μια κυρίως σιιτική γειτονιά της Καμπούλ, σκοτώνοντας 16 μητέρες και μέλλουσες μητέρες.

Πέρα από τους βομβαρδισμούς και τις σφαγές, το IS-Khorasan δεν κατάφερε να κρατήσει κανένα έδαφος στην περιοχή, μετρώντας τεράστιες απώλειες εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις στρατιωτικές εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ,  το IS-Khorasan λειτουργεί τώρα σε μεγάλο βαθμό μέσω μυστικών ομάδων που βρίσκονται κοντά σε πόλεις για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις υψηλού προφίλ.

Ποια είναι η σχέση IS-Khorasan με τους Ταλιμπάν;

Και οι δύο ομάδες είναι σκληροπυρηνικοί σουνίτες ισλαμιστές μαχητές.

Διαφέρουν ως προς τις λεπτομέρειες της θρησκείας και της στρατηγικής, ενώ ισχυρίζονται ότι είναι οι πραγματικοί φορείς σημαίας της τζιχάντ.

Αυτός ο καβγάς οδήγησε σε αιματηρές μάχες μεταξύ των δύο, με τους Ταλιμπάν να βγαίνουν σε μεγάλο βαθμό νικητές μετά το 2019, όταν το IS-Khorasan απέτυχε να εξασφαλίσει έδαφος όπως έκανε η μητρική του ομάδα στη Μέση Ανατολή.

Σε ένδειξη εχθρότητας μεταξύ των δύο τζιχαντιστικών ομάδων, οι δηλώσεις του Ισλαμικού Κράτους αναφέρουν τους Ταλιμπάν ως αποστάτες.

 

Πώς αντέδρασε το ΙΚ στη νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν;

Οχι καλά.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε έντονη κριτική για τη συμφωνία πέρυσι μεταξύ Ουάσινγκτον και Ταλιμπάν που οδήγησε στη συμφωνία για την απόσυρση ξένων στρατευμάτων, κατηγορώντας τους τελευταίους ότι εγκατέλειψαν τον τζιχαντιστικό σκοπό.

Μετά την κατάληψη των Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, αρκετές τζιχαντιστικές ομάδες σε όλο τον κόσμο τους συνεχάρησαν - αλλά όχι το Ισλαμικό Κράτος.

Ένα σχόλιο του Ισλαμικού Κράτους που δημοσιεύτηκε μετά την πτώση της Καμπούλ κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι πρόδωσαν τους τζιχαντιστές με τη συμφωνία αποχώρησης των ΗΠΑ και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον αγώνα του, σύμφωνα με την ομάδα πληροφοριών SITE, η οποία παρακολουθεί τις επικοινωνίες των μαχητών.

Αμερικανοί στρατιωτικοί και αναλυτές πληροφοριών αναφέρουν ότι οι απειλές από την ομάδα περιλαμβάνουν βομβιστικές επιθέσεις με φορτηγό, βομβιστές αυτοκτονίας που διεισδύουν στο πλήθος έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι και βομβαρδισμούς όλμων εναντίον του αεροδρομίου.

Αυτές οι απειλές, σε συνδυασμό με τα νέα αιτήματα των Ταλιμπάν για αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών έως τις 31 Αυγούστου, πιθανότατα επηρέασαν την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν την Τρίτη να τηρήσει αυτήν την προθεσμία.

«Κάθε μέρα που είμαστε στο έδαφος είναι μια άλλη μέρα που γνωρίζουμε ότι το ISIS-K επιδιώκει να στοχεύσει το αεροδρόμιο και να επιτεθεί και στις δύο ΗΠΑ και τις συμμαχικές δυνάμεις και αθώους πολίτες », είπε ο κ. Μπάιντεν.

Η αμερικανική πρεσβεία προειδοποίησε την Τετάρτη τους Αμερικανούς να μείνουν μακριά από το αεροδρόμιο και κάλεσε οποιονδήποτε βρίσκεται εκτός της περιμέτρου να "φύγει αμέσως.

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν μια «συγκεκριμένη» απειλή στο αεροδρόμιο από το ISIS-K, το οποίο έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούνιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 8.000 έως 10.000 μαχητές από την Κεντρική Ασία, την περιοχή του Βόρειου Καυκάσου της Ρωσίας, το Πακιστάν και την περιοχή Σιντζιάνγκ στη δυτική Κίνα έχουν εισχωρήσει στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες.

Οι περισσότεροι συνδέονται με τους Ταλιμπάν ή την Αλ Κάιντα, ανέφερε η έκθεση, αλλά άλλοι είναι σύμμαχοι με το ISIS-K.

"Το Αφγανιστάν έχει γίνει πλέον το Λας Βέγκας των τρομοκρατών, των ριζοσπαστών και των εξτρεμιστών", δήλωσε ο Αλί Μοχάμαντ Άλι, πρώην αξιωματικός της αφγανικής ασφάλειας.

«Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ριζοσπάστες και εξτρεμιστές, φωνάζουν, γιορτάζοντας τη νίκη των Ταλιμπάν. Αυτό ανοίγει το δρόμο για άλλους εξτρεμιστές να έρθουν στο Αφγανιστάν».

Με πληροφορίες από New York Times, AFP News Agency, Daily Mail