Κλείσιμο

Ισημερινός: Τέσσερις κρατούμενοι βρέθηκαν νεκροί στη φυλακή

Τέσσερις κρατούμενοι βρέθηκαν νεκροί σήμερα μέσα σε μια φυλακή του Ισημερινού όπου στα τέλη Σεπτεμβρίου σημειώθηκε η χειρότερη σφαγή σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Λατινικής Αμερικής, με 119 νεκρούς σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.

Σύμφωνα με τη SNAI, τον οργανισμό που διευθύνει τις φυλακές του Ισημερινού, οι τέσσερις κρατούμενοι πιθανότατα αυτοκτόνησαν.

Αφού εντοπίστηκαν τα πτώματά τους, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ενεργοποιήθηκαν τα «πρωτόκολλα ασφαλείας» στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Λιτοράλ, στην πόλη Γουαγιακίλ.

Η αστυνομία από την πλευρά της ανέφερε ότι σε μια έρευνα στην ίδια φυλακή βρέθηκαν δύο βαλίτσες γεμάτες με πυρομαχικά.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που συνδέονται με εμπόριο ναρκωτικών και με τα μεξικανικά καρτέλ σκοτώθηκαν 119 άνθρωποι. Ορισμένοι από τους κρατούμενους διαμελίστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί.

Με βάση επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του έτους τουλάχιστον 238 κρατούμενοι έχουν πεθάνει σε φυλακές του Ισημερινού όπου επικρατεί συνωστισμός και συχνά, εδώ και χρόνια, σημειώνονται βίαιες ταραχές.

Μετά την τελευταία σφαγή ο πρόεδρος της χώρας, Γκιγιέρμο Λάσο, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διάρκειας 60 ημερών, στις 65 φυλακές της χώρας στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκαν ενισχύσεις από τον στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ