Ισημερινός: Σχεδόν 10.200 οι νεκροί από κορωνοϊό

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 στον Ισημερινό ξεπέρασαν τα 250.000 χθες Κυριακή, καθώς το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν άλλες 1.049 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το οποίο διευκρίνισε ότι το σύνολο των περιπτώσεων έφθασε τις 250.828.

Το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 8 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει τους 10.177 νεκρούς. Σύμφωνα με τις αρχές, άλλοι 4.682 θάνατοι θεωρείται πως «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.

Γιατροί, επιστήμονες και πολιτικοί έχουν επισημάνει πως ακόμα και το άθροισμα των 15.859 θυμάτων μοιάζει μάλλον υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα.

Σε πολλά νοσοκομεία του Ισημερινού, οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι σχεδόν πλήρεις, με την κυβέρνηση να αποδίδει το δεύτερο κύμα στην παραβίαση των μέτρων προστασίας από μέρος των πολιτών.

Η λεγόμενη «φάση μηδέν» της ανοσοποίησης των πολιτών για τον νέο κορονοϊό άρχισε την 21η Ιανουαρίου με 8.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech. Εντός του μήνα αναμένεται η υπόλοιπη πρώτη παρτίδα, 86.000 δόσεις, που θα αξιοποιηθεί για τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας. Η εκστρατεία εμβολιασμού αναμένεται να διευρυνθεί από τον Μάρτιο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα δόσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ