Ισημερινός: Κλείνουν οι παραλίες ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών

Στον Ισημερινό οι παραλίες θα κλείσουν από την Παρασκευή έως την Κυριακή, κατόπιν συμφωνίας ανάμεσα στις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση για την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Διακυβέρνησης (σ.σ.: Εσωτερικών), ο Γκαμπριέλ Μαρτίνες.

«Συναντήθηκα με τους δημάρχους περιοχών που διαθέτουν παραλίες και καταλήξαμε σε συμφωνία: θα τις κλείσουμε τις αργίες» του Πάσχα των Καθολικών, ανέφερε ο υπουργός μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Πρόσθεσε ότι «ο σκοπός είναι να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης και να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας».

Η επιτροπή επιχειρήσεων εκτάκτου ανάγκης (COE), στην οποία έχει ανατεθεί η αντιμετώπιση της πανδημίας, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ζήτησε από τις τοπικές αρχές να επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Η επιτροπή δεν μπορεί να επιβάλλει μόνη της μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, παρά μόνο εάν έχει κηρυχθεί κατάσταση εξαίρεσης.

Τον Ιανουάριο, η δικαιοσύνη χαρακτήρισε αντισυνταγματική την 3η κατάσταση εξαίρεσης που κήρυξε η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Λενίν Μορένο τον προηγούμενο μήνα λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο Ισημερινός των 17,4 εκατομμυρίων κατοίκων είναι –κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό του– μια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν υποστεί τα βαρύτερα χτυπήματα από την πανδημία, με 325.124 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 16.746 θανάτους μέχρι στιγμής.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας COVID-19 αυξήθηκε κατά 25% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Στην επαρχία Πιτσίντσα, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Κίτο, στην επαρχία Γουάγιας και στην επαρχία Μαναμπί, που πλήττονται περισσότερο, 367 ασθενείς βρίσκονται σε «λίστα αναμονής» για να εισαχθούν σε νοσοκομεία.

Η COE ζήτησε να επιβληθούν περιορισμοί στις συναθροίσεις και στην κυκλοφορία των πολιτών, καθώς και στην κατανάλωση αλκοόλ.

Ο δήμος της Γουαγιακίλ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Γουάγιας, μιας από τις πρώτες εστίες της πανδημίας στη Λατινική Αμερική, επέβαλε ήδη νέα περιοριστικά μέτρα, ιδίως απαγόρευση της κυκλοφορίας με αυτοκίνητο τις νυχτερινές ώρες από την Κυριακή ως και την 9η Απριλίου.

Ο Ισημερινός, όπου θα διεξαχθεί την 11η Απριλίου ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, κρατά κλειστά τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά του τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι προεκλογικές συγκεντρώσεις έχουν ανασταλεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ