Ισημερινός: Απευθείας εμβόλια σκοπεύει να αγοράσει ο δήμος της Γουαγιακίλ

Η δημοτική αρχή της Γουαγιακίλ, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Ισημερινού, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα διαπραγματευθεί η ίδια την αγορά ποσοτήτων τριών εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανοσοποίηση των πολιτών, με δεδομένη τη βραδεία πρόοδο της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού που ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Η Σίνθια Βιτέρι, η δήμαρχος της Γουαγιακίλ, εξήγησε πως σκοπός είναι να εμβολιαστεί το ταχύτερο δυνατόν το ένα εκατομμύριο από τους 2,6 εκατ. και πλέον δημότες.

Η Γουαγιακίλ βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική πέρυσι.

Ωστόσο, για την απευθείας αγορά εμβολίων από τη δημοτική αρχή απαιτείται η έγκριση του απερχόμενου προέδρου της χώρας Λενίν Μορένο, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την πρωτοβουλία.

Κι άλλοι αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, του Κίτο, ζητούν μετ’ επιτάσεως το τελευταίο διάστημα από τον αρχηγό του κράτους να τους επιτρέψει να προχωρήσουν απευθείας σε αγορές δόσεων εμβολίων.

Η κυρία Βιτέρι διευκρίνισε πως η δημοτική αρχή θέλει «να αγοράσουμε πρώτο το βρετανικό εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερο το ρωσικό εμβόλιο (Sputnik V) και τρίτο το κινεζικό εμβόλιο (της Sinovac)».

«Η διαπραγμάτευση θα γίνει απευθείας ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τους προμηθευτές στο εξωτερικό, χωρίς ενδιάμεσους», πρόσθεσε η δήμαρχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας πως το κονδύλι που σκοπεύει να δαπανήσει η Γουαγιακίλ ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση άρχισε τον Ιανουάριο αυτή που αποκαλεί «φάση μηδέν» του προγράμματος ανοσοποίησης, εμβολιάζοντας με το προϊόν των Pfizer/BioNTech μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ηλικιωμένους, φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας. Ωστόσο ήδη το πρόγραμμα ανοσοποίησης δέχεται επικρίσεις, καθώς έχουν εμβολιαστεί και άλλοι, εκτός των ομάδων προτεραιότητας.

Μέχρι στιγμής ο Ισημερινός έχει παραλάβει περίπου 40.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωνε ότι ανέμενε χθες την άφιξη άλλων 31.500 δόσεων του προϊόντος αυτού.

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης προγραμματίζεται να αρχίσει εντός του τρέχοντος μηνός.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μορένο διαβεβαιώνει πως έκλεισε συμφωνίες για την προμήθεια 20 εκατ. δόσεων εμβολίων της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech, της AstraZeneca, της Sinovac και μέσω COVAX, του μηχανισμού του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σκοπός είναι να ανοσοποιηθεί το 60% του πληθυσμού άνω των 18 ετών δωρεάν μέσα στο έτος.

Η χώρα των Άνδεων έχει καταγράψει επίσημα σχεδόν 290.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 11.000 θανάτους εξαιτίας του COVID-19, ωστόσο οι Αρχές αναγνωρίζουν πως άλλοι τουλάχιστον 4.755 θάνατοι «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι που δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς, επομένως ο απολογισμός των θυμάτων μάλλον βρίσκεται πιο κοντά στους 16.000 νεκρούς. Αξιωματούχοι και ειδικοί, ανάμεσά τους και η κυρία Βιτέρι, έχουν σημειώσει όμως πως θεωρούν ακόμη και αυτόν τον τελευταίο αριθμό πολύ υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ