Ισημερινό: Μπροστά στις προεδρικές εκλογές ο δεξιός Γκιγιέρμο Λάσο

Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό, στον οποίο αναμετρώνται ο οικονομολόγος Αντρές Αράους, δελφίνος του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, με τον δεξιό πρώην τραπεζίτη Γκιγιέρμο Λάσο.

Η ημέρα των εκλογών, που ξεκίνησε χθες στις 07:00 (τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκε όπως προβλεπόταν στις 17:00 (01:00 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας), χωρίς να αναφερθεί κανένα σοβαρό επεισόδιο.

«Η πρόσβαση των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα γίνεται με ομαλή ροή, χωρίς μεγάλες συγκεντρώσεις» πολιτών, διαβεβαίωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE, η εκλογική επιτροπή) σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε λίγο προτού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.

Περίπου 13,1 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν χθες στις κάλπες για να επιλέξουν τον διάδοχο του αντιδημοφιλούς προέδρου Λενίν Μορένο, που θα ολοκληρώσει την 24η Μαΐου την 4ετή θητεία του.

Ο κ. Αράους, 36 ετών, είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο της 7ης Φεβρουαρίου συγκεντρώνοντας το 32,72% των ψήφων έναντι 19,74% που είχε συγκεντρώσει ο 65χρονος κ. Λάσο, όμως τώρα προηγείται ο Λάσο και όλα δείχνουν πως αυτός θα είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας.

Οι εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω αναζωπύρωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.940 κρούσματα του SARS-CoV-2 ενώ 14 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό σε 12.370 νεκρούς επί συνόλου 346.817 μολύνσεων. Άλλοι 4.923 θάνατοι πιστεύεται ότι οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, πράγμα όμως που δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ