Κλείσιμο

Ιρλανδία:Δεν υπονομεύεται το backstop του Brexit από τις επιπλέον εγγυήσεις

Οι νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για το Brexit που εξασφάλισε η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπονομεύουν το backstop ή την εφαρμογή του στο να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην ιρλανδική νήσο, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

Οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν αργότερα σήμερα για το εάν θα επικυρώσουν την τροποποιημένη συμφωνία αποχώρησης --στην οποία κατέληξαν χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ-- μόλις 17 ημέρες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρητικά αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Δεν ανοίγει εκ νέου τη συμφωνία αποχώρησης ούτε υπονομεύει το backstop ή την εφαρμογή του. Προβλέπει ότι θα εργαστούμε από κοινού καλή τη πίστη επιδιώκοντας μια μελλοντική σχέση που διασφαλίζει ότι πληρούνται οι στόχοι του πρωτοκόλλου, ιδιαίτερα η ανάγκη να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο», δήλωσε ο Βαράντκαρ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι η συμφωνία αποχώρησης θα περάσει τώρα από τη Βουλή των Κοινοτήτων», τόνισε.

Οι Βρετανοί βουλευτές ενημερώθηκαν ότι ο κοινός μηχανισμός που συμφώνησαν η Μέι και ο Γιούνκερ «μειώνει τον κίνδυνο» το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει παγιδευμένο στο backstop.

«Αυτές οι αμφιβολίες και φόβοι μπορούν τώρα να παραμεριστούν», δήλωσε ο Βαράντκαρ. Δήλωσε ότι ενώ ο μηχανισμός αυτός δεσμεύει την ΕΕ να διερευνήσει τις εναλλακτικές για το backstop --στην περίπτωση που δεν συναφθεί μια μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο με ικανοποιητικό και έγκαιρο τρόπο-- δεν θέτει εν αμφιβόλω το γεγονός ότι το backstop θα εφαρμοστεί, εκτός κι αν και έως ότου τέτοιου είδους ρυθμίσεις συμφωνηθούν.

«Με πολλούς τρόπους το Brexit ήταν ένα μαύρο σύννεφο…Μια θετική ψηφοφορία σήμερα το βράδυ μπορεί να απομακρύνει αυτό το σύννεφο και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία στη Βρετανία, την Ιρλανδία και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Βαράντκαρ.