Ιράν: προτεραιότητα η προστασία από τις επιδημίες

Ο ιρανός πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί διέταξε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να εστιάσουν τώρα την προσοχή τους στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των σεισμοπλήκτων, καθώς τα συνεργεία διάσωσης εγκατέλειψαν πλέον τις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια. Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει μία μεγάλη επιχείρηση εμβολιασμού στην πόλη Μπαμ και στα γειτονικά χωριά για την αποτροπή επιδημιών, αλλά τοπικοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν την εμφάνιση χολέρας, μετέδωσε στην ηλεκτρονική του διεύθυνση το πρακτορείο «Baztab». Τα σωστικά συνεργεία δηλώνουν πως αυτό που επείγει τώρα είναι η παροχή στέγης και ποσίμου νερού στους επιζώντες. Ηδη χιλιάδες αντίσκηνα και κλινοσκεπάσματα μεταφέρονται στην πληγείσα περιοχή από τις υπηρεσίες αρωγής.
Πάντως οι βιβλικής έκτασης καταστροφές του σεισμού αποτέλεσαν αφορμή για χώρες που παραδοσιακά έχουν σχέσεις αντιπαλότητας με το Ιράν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια αμερικανικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, μεταφέροντας ειδικευμένο προσωπικό και ανθρωπιστικά εφόδια. Ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι η διεθνής ανταπόκριση μέχρι στιγμής υπήρξε άμεση και γενναιόδωρη, αλλά επισημαίνει ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθεί τις επόμενες ημέρες στις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων ατόμων που επέζησαν του σεισμού.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι νεκροί από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ θα κυμανθούν από 40.000 έως 50.000,αλλά τοπικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κι άλλο καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμη φτάσει στο 15% των απομονωμένων χωριών γύρω από την πόλη Μπαμ. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περίπου 8.500 τραυματίες και άλλοι 6.000 έχουν λάβει εξιτήριο μετά την ολοκλήρωση της περίθαλψής τους, μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.
Μέσα στο χάος οι σεισμόπληκτοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συμμορίες των «Λούλις»,όπως αποκαλούν οι αρχές εκείνους που επιδίδονται σε λεηλασίες των κατεστραμμένων σπιτιών αλλά και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες για την αποτροπή λεηλασιών και οι υπεύθυνοι της Ερυθράς Ημισελήνου έχουν λάβει σαφείς εντολές να ξεχωρίζουν τους «Λούλις» από τους πραγματικούς σεισμόπληκτους στην διανομή της βοήθειας.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr