Ιράν: Σε μαστίγωση και φυλάκιση καταδικάστηκε η ακτιβίστρια-δημοσιογράφος Ναργκίς Μοχαμαντί

Η Ιρανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Οκτώβριο, καταδικάστηκε σε 80 μαστιγώσεις και φυλάκιση 30 μηνών, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος της.

Η 49χρονη Μοχαμαντί ήταν η εκπρόσωπος του Κέντρου Προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε, τον Μάιο του 2015. Το Κέντρο αυτό ιδρύθηκε από τη δικηγόρο Σιρίν Εμπαντί, η οποία το 2003 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Μοχαμαντί, γνωστή για τον αγώνα που δίνει για την κατάργηση της θανατικής ποινής στο Ιράν, αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο, αφού μειώθηκε η αρχική ποινή που της είχε επιβληθεί, η δεκαετής κάθειρξη, επειδή, μεταξύ άλλων «δημιούργησε και διεύθυνε μια παράνομη οργάνωση».

Την Τρίτη η εφημερίδα Etemad έγραψε ότι η Μοχαμαντί ήταν αντιμέτωπη με νέα ποινή φυλάκισης και μαστίγωμα για «προπαγάνδα κατά του πολιτικού συστήματος» του Ιράν, «δυσφήμιση» και «εξέγερση εναντίον των σωφρονιστικών αρχών». Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατηγορήθηκε επειδή έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση όπου καταφερόταν εναντίον της θανατικής ποινής, ότι διέδωσε αβάσιμες κατηγορίες για «βασανιστήρια και παρενόχληση» και ότι οργάνωσε μια καθιστική διαμαρτυρία την εποχή που ήταν κρατούμενη στη φυλακή του Εβίν, στην Τεχεράνη.

Ο δικηγόρος της, Μαχμούντ Μπεχζαντί-Ραντ, επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες. Η Μοχαμαντί δεν σκοπεύει να υποβάλει έφεση, «δεδομένων των συνθηκών», πρόσθεσε, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) η δημοσιογράφος-ακτιβίστρια μεταφέρθηκε «δια της βίας» από τη φυλακή της Εβίν σε εκείνη της Ζαντζάν, στο βορειοδυτικό Ιράν.

Η εφημερίδα Etemad έγραψε ότι η Μοχαμαντί υποστηρίζει πως «ξυλοκοπήθηκε και παρενοχλήθηκε» στη φυλακή της Εβίν. Όμως αντί να εξετάσει την καταγγελία της «η δικαιοσύνη άνοιξε μια νέα υπόθεση εναντίον της πελάτισσάς μου», είπε ο δικηγόρος Μπεχζαντί-Ραντ.

Από τις Βρυξέλλες, οι διπλωματικές υπηρεσίες της ΕΕ χαρακτήρισαν «νέο, ανησυχητικό γεγονός» την καταδίκη της Μοχαμαντί και προέτρεψαν το Ιράν να επανεξετάσει την υπόθεση, σεβόμενο το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της υγείας της ακτιβίστριας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ