Κλείσιμο

Ιράν: Επέστρεψε στη φυλακή η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ

Οι ιρανικές αρχές απέρριψαν το αίτημα να παραταθεί η τριήμερη άδεια που είχε δοθεί στη Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, την 39χρονη ιρανοαγγλίδα που φυλακίστηκε στην Τεχεράνη τον Απρίλιο του 2016, ανακοίνωσαν την Κυριακή η οργάνωση «Ελευθερώστε τη Ναζανίν» και ο σύζυγός της Ρίτσαρντ Ράτκλιφ.

«Πληροφορηθήκαμε τη λυπηρή είδηση ότι η παράταση (της άδειας) της Ναζανίν απορρίφθηκε και ότι επέστρεψε στη φυλακή», ανέφερε η οργάνωση μέσω Twitter.

Εργαζόμενη του Ιδρύματος Τόμσον Ρόιτερς, του φιλανθρωπικού ιδρύματος του καναδοβρετανικού ομώνυμου πρακτορείου ειδήσεων, η Ζαγαρί-Ράτκλιφ συνελήφθη την 3η Απριλίου 2016 στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, ενώ είχε μαζί της την κόρη της Γκαμπριέλα, σήμερα ηλικίας τεσσάρων ετών, έπειτα από μια επίσκεψη που είχε κάνει στην οικογένειά της.

Καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 σε πέντε χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία και συμμετοχή στις διαδηλώσεις του 2009 με στόχο την «ανατροπή» του καθεστώτος, κάτι που η ίδια και το Ίδρυμα Τόμσον Ρόιτερς αρνούνται. Η ποινή επικυρώθηκε από εφετείο τον Απρίλιο του 2017.

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ έλαβε άδεια τριών ημερών το πρωί της Πέμπτης, και ο σύζυγός της Ρίτσαρντ Ράτκλιφ τόνισε ότι ο δικηγόρος τους κατέβαλε προσπάθειες να παραταθεί η άδεια. Την Παρασκευή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η άδεια αυτή, μολονότι πολύ σύντομη, ήταν «σαν ένα φως να εμφανίστηκε στο βάθος του τούνελ».

Αφού συζήτησε με τους γονείς της, «η Ναζανίν αποφάσισε να επιστρέψει στη φυλακή. Δεν ήθελε να τη σύρουν έξω από το σπίτι μπροστά στο μωρό μας, ήθελε να βαδίσει στη φυλακή με το κεφάλι ψηλά. Ήθελε να πει αντίο στη Γκαμπριέλα ήρεμα και την άφησε στις φροντίδες της μητέρας της. Ο πατέρας της τη συνόδευσε στη φυλακή», ανέφερε την Κυριακή ο σύζυγός της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ανέφερε μέσω Twitter ότι οι προσπάθειες να αποφυλακιστεί η Ζαγαρί-Ράτκλιφ θα συνεχιστούν.

«Φαίνεται ότι το ιρανικό νομικό σύστημα μένει ανεπηρέαστο από το απλό γεγονός στην καρδιά αυτής της υπόθεσης: μια αθώα γυναίκα θέλει απελπισμένα να επανενωθεί με την οικογένειά της», ανέφερε ο Χαντ. «Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών (του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ) Ζαρίφ την Παρασκευή, αλλά ξεκάθαρα αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό. Ο αγώνας συνεχίζεται».
Πηγή: skai.gr