Ιράκ: Τρεις ρουκέτες έπληξαν το αεροδρόμιο της πόλης Αρμπίλ

Τουλάχιστον τρεις ρουκέτες έπληξαν απόψε το αεροδρόμιο της πόλης Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ, με τη μία από αυτές να πέφτει σε μια στρατιωτική βάση όπου στεγάζονται στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού, όπως έγινε γνωστό από δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και περίπου δύο μήνες που μπαίνουν στο στόχαστρο στρατιωτικές ή διπλωματικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ.

Γύρω στις 21.30, τοπική ώρα, ακούστηκαν πολλές ισχυρές εκρήξεις στα βορειοδυτικά προάστια του Αρμπίλ, της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν. Ιρακινές και δυτικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ερρίφθησαν τουλάχιστον τρεις ρουκέτες με στόχο το αεροδρόμιο της πόλης. Οι δύο έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές στα προάστια, αλλά οι πηγές δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν αν υπάρχουν θύματα.

Στρατιωτικές και διπλωματικές εγκαταστάσεις δυτικών χωρών έχουν γίνει κατ’ επανάληψη στόχος επιθέσεων από το φθινόπωρο του 2019. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως οι επιθέσεις αυτές έγιναν στη Βαγδάτη. Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν την ευθύνη σε φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, όπως στην Καταέμπ Χεζμπολάχ ή στην Ασαΐμπ Αχλ αλ Χακ, που μάχονται κατά του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού.

Ο συνασπιμός αυτός, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, βοηθά από το 2014 τις τοπικές δυνάμεις στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μετά την κατάρρευση του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών ο αριθμός των ξένων στρατιωτών μειώθηκε στους 3.500, εκ των οποίων οι 2.500 είναι Αμερικανοί.α

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ