Ιράκ: Πώς έγινε η απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού - Διεθνείς αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά αλ Καντίμι βγήκε αλώβητος από μια απόπειρα δολοφονίας από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Βαγδάτη, όπως έγινε γνωστό σήμερα από αξιωματούχους, σε ένα περιστατικό που αυξάνει κατακόρυφα την ένταση στη χώρα, εβδομάδες αφότου οι γενικές εκλογές αμφισβητήθηκαν από παραστρατιωτικές οργανώσεις που έχουν τη στήριξη του Ιράν.

Ο Καντίμι εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γραφείο του, όπου προεδρεύει σε μια συνάντηση με ανώτατους διοικητές ασφαλείας για να συζητήσουν την επίθεση.

«Η δειλή τρομοκρατική επίθεση εναντίον της οικίας του πρωθυπουργού χθες το βράδυ με στόχο τη δολοφονία του αποτελεί μια σοβαρή στόχευση του ιρακινού κράτους από εγκληματικές ένοπλες οργανώσεις», επισημαίνει το γραφείο του πρωθυπουργού, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

Έξι μέλη της προσωπικής δύναμης προστασίας του Καντίμι, που βρίσκονταν έξω από την οικία του στην Πράσινη Ζώνη, τραυματίστηκαν, είπαν πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, τα δύο εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ένα τρίτο ντρόουν έπληξε την οικία, είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων ανέφερε πως η κατάσταση ασφαλείας είναι σταθερή εντός της Πράσινης Ζώνης μετά την επίθεση.

Προς το παρόν, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τρομοκρατική ενέργεια κατά τα φαινόμενα

«Με ανακούφιση πληροφορούμαστε ότι ο πρωθυπουργός βγήκε αλώβητος. Αυτή η κατά τα φαινόμενα τρομοκρατική ενέργεια, την οποία καταδικάζουμε έντονα, είχε στόχ την καρδιά του ιρακινού κράτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις σε ανακοίνωσή του.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για την προάσπιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Ιράκ και προσφέραμε τη βοήθειά μας στη διερεύνηση αυτής της επίθεσης», πρόσθεσε.

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την απόπειρα δολοφονίας

Η ΕΕ «καταδικάζει σθεναρά» την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καντίμι, αναφέρει ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως αναφέρει «οι δράστες αυτής της απόπειρας πρέπει να λογοδοτήσουν. Οποιαδήποτε βία είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει να επιτρέπεται να υπονομεύει τη δημοκρατική διαδικασία» και επισημαίνει ότι «η ηρεμία, η εγκράτεια και ο διάλογος είναι απαραίτητα στη μετεκλογική περίοδο. Όλα τα μέρη πρέπει να συμμετάσχουν σε πολιτικό διάλογο και συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Ιράκ, προς το συμφέρον της χώρας και του ιρακινού λαού».

«Η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει τον ιρακινό λαό στην πορεία του προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία» καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Λονδίνο καταδικάζει την επίθεση εναντίον του Ιρακινού πρωθυπουργού

Η Βρετανία καταδικάζει την επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού του Ιράκ Μουσταφά αλ Καντίμι και στηρίζει την έκκλησή του για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας.

Ο Καντίμι γλύτωσε από μια απόπειρα δολοφονίας από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Βαγδάτη, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Καταδικάζουμε την επίθεση σε βάρος του Ιρακινού πρωθυπουργού Μουσταφά αλ Καντίμι», ανέφερε η Τρας σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στο Twitter.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της ιρακινής κυβέρνησης, των δυνάμεων ασφαλείας και των πολιτών στην απόρριψή τους της πολιτικής βίας και στηρίζουμε σθεναρά την έκκληση του πρωθυπουργού για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση».

Γιατί έγινε στόχος ο Καζίμι

Η επίθεση με στόχο τον Καζίμι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάιο του 2020, έρχεται σε μια περίοδο που το Ιράκ βιώνει έντονες πολιτικές εντάσεις που συνδέονται με τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου.

Η Χασντ αλ Σάαμπι, μια συμμαχία σιιτικών παραστρατιωτικών παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν, αμφισβητεί τα εκλογικά αποτελέσματα. Το πολιτικό παρακλάδι της, η Συμμαχία της Κατάκτησης, είδε τις έδρες της στο κοινοβούλιο να μειώνονται δραστικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Την Παρασκευή ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ πολλών εκατοντάδων υποστηρικτών της Χασντ αλ Σάαμπι με δυνάμεις ασφαλείας κοντά στην Πράσινη Ζώνη. Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του, ενώ μια πηγή προσκείμενη στην σιιτική συμμαχία έκανε λόγο για «δύο νεκρούς».

Οι υποστηρικτές της Χασντ αλ Σάαμπι ξεκίνησαν δύο καθιστικές κινητοποιήσεις σε δύο διαφορετικές εισόδους στην Πράσινη Ζώνη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εκλογές, για τις οποίες η ηγεσία της Χασντ καταγγέλει «νοθεία» και «απάτη».

Παρά την εκλογική της κατατρόπωση, η Χασντ αλ Σάαμπι θα παραμείνει ένας σημαντικός παίκτης στην ιρακινή πολιτική σκακιέρα χάρη σε συμμαχίες μέσα στο κοινοβουλίο και τη συνεργασία ανεξάρτητων βουλευτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το κίνημα του σιίτη ηγέτη και πρώην επικεφαλής πολιτοφυλακής Μοκτάντα αλ Σαντρ, που κέρδισε περισσότερες από 70 έδρες από τις 329 του κοινοβουλίου.

Τα τελικά εκλογικά αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των ερχόμενων λίγων εβδομάδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ