Ιράκ: Πάνω από 300 πλάκες σφηνοειδούς γραφής επαναπατρίστηκαν στο Ιράκ από ένα ιδιωτικό μουσείο στον Λίβανο

Περισσότερες από 300 πλάκες σφηνοειδούς γραφής που επιστράφηκαν στο Ιράκ από ιδιωτικό λιβανέζικο μουσείο έφτασαν σήμερα στη Βαγδάτη, με τις ιρακινές αρχές να εργάζονται να ανακτήσουν από το εξωτερικό αρχαιότητες που λεηλατήθηκαν σε μια χώρα μαστιζόμενη από διαδοχικούς πολέμους.

Ξύλινα κιβώτια σφραγισμένα με κόκκινο κερί που περιείχαν τις 331 πλάκες σφηνοειδούς γραφής και έξι πήλινες πλάκες έφτασαν με ένα ιδιωτικό αεροσκάφος, μετά την επιστροφή τους από το μουσείο Ναμπού (στον βόρειο Λίβανο), σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Σήμερα, το Ιράκ επαπανάτρισε 331 πλάκες σφηνοειδούς γραφής», δήλωσε ο διευθυντής του ιρακινού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Λαΐθ Μαζίντ Χουσεΐν, σε συνέντευξη Τύπου.

Αυτές οι πλάκες σφηνοειδούς γραφής χρονολογούνται από διαφορετικές περιόδους, διευκρίνισε, αναφέροντας συγκεκριμένα την Ακκαδική Εποχή (2.400 έως 2.200 π.Χ.), την τρίτη δυναστεία των Σουμερίων της Ουρ (2.111 έως 2.006 π.Χ.) και την αρχαία Βαβυλώνα (2.004 έως 1.594 π.Χ.).

Το βασίλειο της Ουρ, που ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 4.500 χρόνια, ήταν ένα από τα πρώτα κέντρα πολιτισμού. Ευρισκόμενο στις εύφορες όχθες του Ευφράτη, ήταν εκεί που για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ανθρωπότητας χρησιμοποιήθηκε μια γραφή με τη μορφή σφηνοειδών συμβόλων.

Ο Χουσεΐν ευχαρίστησε τις λιβανέζικες αρχές για τη συνεργασία τους καθώς και τον διευθυντή του μουσείου Ναμπού, «που ήταν πολύ συνεργάσιμο σε αυτή την υπόθεση» καθώς «διευκόλυνε τον επαναπατρισμό».

Χθες Κυριακή, ιρακινή αντιπροσωπεία παρέλαβε τις αρχαιότητες σε μια επίσημη τελετή στο Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού.

Το μουσείο Ναμπού, που πήρε το όνομά του από τον θεό της σοφίας και της γραφής της Μεσοποταμίας, άνοιξε το 2018, με εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από περίπου 3.000 έτη, και προέρχονται από τον Λίβανο, το Ιράκ, τη Συρία, την Αίγυπτο ή την Υεμένη.

Οι αρχαιότητες αυτές προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, κυρίως αυτή του Τζάουαντ Άντρα, συζύγου της πρώην υπουργού Άμυνας του Λιβάνου, Ζέινα Ακάρ. Σύμφωνα με τον κατάλογο του μουσείου το 2018, η προσωπική συλλογή του Άντρα περιελάμβανε περίπου 2.000 κομμάτια.

Σε ένα χρόνο, το Ιράκ ανέκτησε σχεδόν 18.000 τεχνουργήματα, συμπεριλαμβανομένων 17.899 που επέστρεψαν από τις ΗΠΑ.

Οι αρχές είχαν οργανώσει μια τελετή τον Δεκέμβριο για τον εορτασμό της επιστροφής μιας «Πλάκας του Γκιλγκαμές», ενός πολύτιμου λίθου της Μεσοποταμίας 3.500 ετών.

Ιρακινές αρχαιότητες έχουν λεηλατηθεί επί δεκαετίες εξαιτίας πολέμων που βίωσε η χώρα, ιδιαίτερα μετά την αμερικανική εισβολή του 2003, και στη συνέχεια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το 2014, οι οποίοι επιδόθηκαν σε αυτό το επικερδές εμπόριο για να γεμίσουν τα ταμεία τους.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ