Ιράκ: οΙ κλεφτοπόλεμος συνεχίζεται

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ.
Όπως δήλωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δυο τραυματίστηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις κοντά στην πόλη Μπαλάντ, περίπου 100 χλμ βόρεια της Βαγδάτης.
Την ίδια ώρα ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι διαθέτει και νέα στοιχεία ότι ο Ιζάτ Ιμπραχίμ, σημαντικός βουλευτής του Σαντάμ Χουσέιν, βρίσκεται πίσω από ορισμένες από τις θανατηφόρες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων.
"Εχουμε λάβει περισσότερες μυστικές πληροφορίες για το θέμα αυτό και συνάγουμε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει άμεσα εμπλακεί στις δολοφονίες ορισμένων στρατιωτών», δήλωσε ο υποστράτηγος Μαρκ Κίμιτ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη.
Ο ρόλος του ΟΗΕ
"Τα Ηνωμένα Εθνη πρόκειται να μελετήσουν πολύ σοβαρά και σε βάθος τη συμφωνία μεταξύ του προσωρινού ιρακινού κυβερνητικού Συμβουλίου και της αμερικανοβρετανικής συμμαχίας που ανακοινώθηκε το Σάββατο στη Βαγδάτη, πριν αποφασίσουν εάν μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο εκεί», δήλωσε, σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.
Ο κ. Ανάν απευθυνόμενος στον Τύπο ανέφερε ότι είχε το Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεις με τον Τζαλάλ Ταλαμπανί, τον επικεφαλής του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου για το μήνα αυτό, ο οποίος του ζήτησε «τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να καταστεί ευκολότερο να τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο».
"Θα μελετήσουμε τις αποφάσεις και το σχέδιο πολύ σοβαρά και σε βάθος, ώστε να αποφασίσουμε τι είδους συμβουλές μπορούμε να προσφέρουμε και ποιο ρόλο ακριβώς μπορούμε να διαδραματίσουμε», τόνισε ο κ. Ανάν.
Η συμφωνία που επετεύχθη το Σάββατο στη Βαγδάτη προβλέπει τη μεταφορά της εξουσίας στους Ιρακινούς έως τα μέσα του 2004 και τη διενέργεια εκλογών έως το Δεκέμβριο του 2005, χωρίς όμως να κάνει καμία ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: skai.gr