Κλείσιμο

ΗΠΑ:Σκάνδαλο με δράση κυκλώματος αγοράς θέσεων σε κορυφαία πανεπιστήμια

Αμερικανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν σήμερα κατηγορίες σε βάρος δεκάδων προσώπων που φέρεται πως βοηθούσαν εύπορους Αμερικανούς να αγοράζουν θέσεις για τα παιδιά τους σε κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια Γέηλ, Στάνφορντ και Τζορτζτάουν.

Όπως αναφέρει ο Guardian πρόκειται για πλεκτάνη ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες βαραίνουν τον Ουίλιαμ «Ρικ» Σίνγκερ, 58 ετών, ως επικεφαλής της απάτης  μέσω του δικτύου του, Edge College & Career Network, το οποίο και φαίνεται να  εξυπηρετεί έναν κατάλογο πελατών που περιλαμβάνει διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών και ηθοποιούς.


Ταυτόχρονα, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τουλάχιστον 33 γονέων, ανάμεσα στους οποίους οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ Φελίσιτι Χάφμαν και Λόρι Λάφλιν, καθώς και σε 12 προπονητές και συνεργάτες της επιχείρησης του Σίνγκερ.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η επιχείρηση του Σίνγκερ κανόνιζε ώστε τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια να τις δίνουν άλλοι στη θέση των παιδιών των πελατών της και σε μερικές περιπτώσεις φρόντισε ώστε υποψήφιοι για εισαγωγή να καταγραφούν ως επιλεγμένοι αθλητές, παρόλο που δεν είχαν καμιά αθλητική ικανότητα.

Ο Σίνγκερ αναμένεται πως θα αποδεχθεί την ενοχή του, σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης.

Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που προκύπτουν περιλαμβάνουν απάτη, ξέπλυμα χρημάτων και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του μ' έναν εύπορο γονιό, λένε οι εισαγγελείς, ο Σίνγκερ περιέγραφε τις υπηρεσίες του ως εξής: «Αυτό που κάνουμε είναι να βοηθούμε τις πιο εύπορες οικογένειες στις ΗΠΑ να βάλουν τα παιδιά τους στη σχολή ... οι οικογένειές μου θέλουν μια εγγύηση».


Ο εισαγγελέας Andrew Lelling, ένας δικηγόρος και άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι προχωρώντας σε σύντομες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, διευκρίνισαν ότι θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις κατηγορίες, σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί αργότερα την ίδια ημέρα.

Πηγή: Guardian