ΗΠΑ: Το διάστημα κοστίζει

Το κόστος επαναλειτουργίας του αμερικανικού προγράμματος διαστημικών λεωφορείων, με τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να γίνουν μετά το δυστύχημα του Κολούμπια, αγγίζει τα 300 εκατομμύρια δολάρια ως τα τέλη του 2004, σύμφωνα με υπολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA. Εξήντα εκατομμύρια θα πρέπει να έχουν διατεθεί ως τα τέλη του 2003 και 175 εκατομμύρια το 2004 για τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στα διαστημικά λεωφορεία και στα συστήματα εκτόξευσής τους, και 45 εκατομμύρια το 2004 για τη λειτουργία ενός νέου Κέντρου Μηχανικής και Ασφάλειας της NASA που θα είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο του προγράμματος.
Οι πιο δαπανηρές τροποποιήσεις τη διετή αυτή περίοδο είναι αυτές που θα γίνουν στην εξωτερική δεξαμενή των διαστημικών λεωφορείων. Την 1η Φεβρουαρίου πέρυσι, οι επτά αστροναύτες του πληρώματος του Κολούμπια έχασαν τη ζωή τους κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, επειδή λίγο μετά την εκτόξευση από την εξωτερική δεξαμενή του διαστημικού λεωφορείου είχε αποκοπεί τμήμα μονωτικού υλικού το οποίο είχε χτυπήσει το αριστερό φτερό του και είχε προκαλέσει βλάβη στη θερμομονωτική κάλυψή του.
Όπως επισημαίνει σήμερα η NASA, το συνολικό ποσό για την επαναλειτουργία του προγράμματος υπολογίζεται σε 280 εκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο καλύπτει μόνον, όπως προειδοποιεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, τις τροποποιήσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί και υπολογιστεί.
Πηγή: skai.gr