ΗΠΑ: Το 70% των ενηλίκων έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου

Με ένα μήνα καθυστέρηση, οι ΗΠΑ πέτυχαν τον στόχο που είχε θέσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις αρχές του έτους: πλέον, το 70% των ενηλίκων Αμερικανών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19.

Τα δεδομένα των Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC) δείχνουν ότι το 60,6% των ενηλίκων και το 49,7% του συνόλου του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ο Μπάιντεν είχε αρχικά θέσει ως στόχο να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό του 70% μέχρι τις 4 Ιουλίου, για συμβολικούς λόγους, ώστε η «ημέρα της νίκης» της πανδημίας να συμπέσει με την εθνική εορτή των ΗΠΑ. Όμως η επιβράδυνση της εκστρατείας ανοσοποίησης, ιδίως στις κατά παράδοση «συντηρητικές» νότιες και μεσοδυτικές Πολιτείες, αλλά και μεταξύ των νέων, των φτωχότερων και των μειονοτήτων, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επίτευξή του.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εμβολιασμοί αυξάνονται στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το νέο κύμα της Covid-19, το οποίο προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα. Σημαντική αύξηση στους εμβολιασμούς καταγράφεται στο Άρκανσο, το Μισούρι, τη Λουιζιάνα και τη Φλόριντα.

Κατά μέσο όρο, τα κρούσματα σε πανεθνικό επίπεδο ανέρχονται γύρω στα 60.0000 καθημερινά. Ωστόσο, καθώς έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως το 80% των ατόμων άνω των 65 ετών, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται με πολύ πιο αργό ρυθμό, σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Οι ομοσπονδιακές υγειονομικές υπηρεσίες επί του παρόντος εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης και τρίτης δόσης του εμβολίου σε ορισμένους πολίτες, όπως στους ανοσοκατεσταλμένους. Τα CDC επανέφεραν επίσης τη σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ακόμη και από τους εμβολιασμένους, στις περιοχές εκείνες όπου καταγράφονται πολλά κρούσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ