ΗΠΑ: Θα επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων για να τιμωρηθεί η Ρωσία
για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, επικριτή του Κρεμλίνου, πιθανόν ήδη από σήμερα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά.

Σύμφωνα με το CNN η εφαρμογή των κυρώσεων θα πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις επόμενες ημέρες.

Αυτές οι κυρώσεις θα είναι οι πρώτες που θα επιβληθούν στη Ρωσία από τη διοίκηση Μπάιντεν, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις για τη δηλητηρίαση και αποφεύχθηκε να αντιμετωπίσει άμεσα τη Ρωσία για τις ενέργειές της.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα μαζί με τους συμμάχους και σύμφωνα με αξιωματούχους υπάρχουν σχέδια για την αντιμετώπιση ενός ευρύτερου συνόλου προκλήσεων που θέτει η Ρωσία τις επόμενες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλλει νέα τιμωρητικά μέτρα δυνάμει δύο εκτελεστικών προεδρικών διαταγμάτων —του υπ’ αρ. 13661, το οποίο είχε εκδοθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας και παρέχει ευρείες δυνατότητες για την επιβολή κυρώσεων σε ρώσους αξιωματούχους· και του υπ’ αρ. 13382, που εκδόθηκε το 2005 με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής— και του νόμου περί Ελέγχου και Εξάλειψης των Όπλων Χημικού και Βιολογικού Πολέμου (1991), κατά τις πηγές αυτές, οι οποίες μίλησαν στο πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό της πιθανότητας κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ