ΗΠΑ: Συνεχίζεται ο μαραθώνιος

Η μάχη  για τις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα στις ΗΠΑ εστιάζεται πλέον μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος...

Όποιος επικρατήσει εκ των δύο θα έχει να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν.

Πάντως, και οι τρεις γερουσιαστές συνεχίζουν τον μαραθώνιο ασπασμών, χειραψιών και δημόσιων εμφανίσεων...

Η έως τώρα εξέλιξη των προκριματικών εκλογών τους επιτρέπει κάθε προσδοκία διαδοχής του προέδρου Τζορτζ Μπους.

Στους Δημοκρατικούς μέχρι στιγμής ο Μπάρακ Ομπάμα έχει επικρατήσει σε 15 πολιτείες, ενώ η Χίλαρι Κλίντον σε 12, ανάμεσα στις οποίες και οι πολυπληθείς πολιτείες της Καλιφόρνιας και Νέας Υόρκης.

Από τους 2.025 εκλέκτορες που χρειάζονται για να οριστεί κάποιος υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης εξασφαλίζει 1.033 ενώ ο γερουσιαστής του Ιλινόι 937.

Το Σάββατο, η μάχη μεταφέρεται στην πολιτεία Ουάσινγκτον όπου οι δύο τους θα διεκδικήσουν και θα μοιραστούν 78 εκλέκτορες, στη Λουϊζιάνα όπου το έπαθλο είναι 56 εκλέκτορες αλλά και στη Νεμπράσκα όπου μάχονται για 24 εκλέκτορες.

Και οι δύο υποψήφιοι υπόσχονται ότι θα νικήσουν τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό τους, φθάνει να πάρουν το χρίσμα.

Θα σταθώ όρθια και θα δώσω τη μάχη εκ μέρους σας καθ΄όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ενάντια στον γερουσιαστή Μακέιν. Προσβλέπω σε αυτή τη μονομαχία. Νομίζω ότι μπορούμε να νικήσουμε δηλώνει η Χίλαρι Κλίντον.

Την ίδια ώρα, ο Μπάρακ Ομπάμα τονίζει έχω ισχυρότερη απήχηση στους ανεξάρτητους. Νομίζω ότι υπάρχουν Ρεπουμπλικανοί που βλέπουν θετικά την υποψηφιότητά μου, με τρόπο που δεν θα έβλεπαν την γερουσιαστή Κλίντον. Νομίζω ότι μπορώ να διευρύνω το εκλογικό μας ακροατήριο.

Στο άλλο στρατόπεδο, ο Τζον Μακέιν είναι ήδη λογικά αλλά όχι ακόμη μαθηματικά ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Ο αντίπαλός του Μάικ Χάκαμπι, πρώην πάστορας και δεινός κιθαρίστας διαμηνύει ότι θα παραμείνει στην κούρσα μέχρι το τέλος.

Από τους 1.191 εκλέκτορες που χρειάζεται για να χρισθεί υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, ο γερουσιαστής Μακέιν έχει ήδη συγκεντρώσει 714, ο κύριος αντίπαλός του Μιτ Ρόμνει 299 αποσύρθηκε από την κούρσα, ενώ ο Μάικ Χάκαμπι διαθέτει μόλις 211 εκλέκτορες.

Οι 47 Ρεπουμπλικανοί εκλέκτορες της Λουϊζιάνα, οι 39 του Κάνσας και οι 20 της Γουόσινγκτον αποτελούν το έπαθλο του προκριματικού γύρου για τους κύριους Μακέιν και Χάκαμπι, το Σάββατο.

Ο μαραθώνιος για τα συνέδρια του καλοκαιριού, με τελικό προορισμό τον Λευκό Οίκο βρίσκεται σε νέα καμπή, και η τελική ευθεία δεν έχει ακόμη φανεί.
Πηγή: skai.gr