ΗΠΑ: Σχεδόν 50% λιγότερες εκτελέσεις το 2009

Πενήντα δύο θανατοποινίτες εκτελέστηκαν το 2009 στις ΗΠΑ, ποσοστό μειωμένο κατά 47% σε σχέση με μία δεκαετία πριν, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του Κέντρου Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή.

Παρότι η θανατική ποινή ισχύσει σε 35 πολιτείες, μόνο σε 11 πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις, με το Τέξας (34 εκτελέσεις) να διατηρεί την πρωτιά. Ακολουθούν η Αλαμπάμα, το Οχάιο και η Βιρτζίνια.

"Τα δύο τελευταία χρόνια τρεις πολιτείες κατήργησαν τη θανατική ποινή και όλο και περισσότερες πολιτείες εξετάζουν αν πραγματικά έχουν λόγο να τη διατηρήσουν", τόνισε ο Ρίτσαρντ Ντίτερ, διευθυντής του Κέντρου Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή.

Επιπλέον μειώθηκαν τη χρονιά αυτή οι καταδίκες σε θάνατο, συνολικά 106, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1976 όταν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ επανέφεραν τη θανατική ποινή.

Το Νέο Μεξικό είναι η 15η πολιτεία που καταργεί τη θανατική ποινή και ανάλογες συζητήσεις γίνονται στο Κονέκτικατ, το Κολοράντο, τη Μοντάνα και το Μέριλαντ.

Συνολικά στις Ηνωμένες Πολιτείες 3.279 καταδικασμένοι σε θάνατο περιμένουν να εκτελεστούν, από τους οποίους οι 690 στην Καλιφόρνια και οι 403 στην Φλόριντα.

Σε όλο τον κόσμο το 2009 πραγματοποιήθηκαν 2.390 εκτελέσεις, από τις οποίες τα τρία τέταρτα στην Κίνα.
Πηγή: skai.gr