ΗΠΑ: Στο Κογκρέσο η επίσημη ειδοποίηση για τον Σουλεϊμανί

ΗΠΑ: Στο Κογκρέσο η επίσημη ειδοποίηση για τον Σουλεϊμανί

Ο Λευκός Οίκος διαβίβασε χθες Σάββατο επίσημη ειδοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή που διατάχθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί μεταξύ άλλων ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, ενημέρωσαν δύο βοηθοί Αμερικανών κοινοβουλευτικών το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

"Ως Πρόεδρος της Βουλής, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς την κυβέρνηση για άμεση, εμπεριστατωμένη ενημέρωση του Κογκρέσου στο σύνολό του σχετικά με τη στρατιωτική δέσμευση που αφορά το Ιράν και τα επόμενα βήματα που εξετάζονται", δήλωσε η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι τονίζοντας ότι η επίθεση κατά του Σουλεϊμανί αποτελεί "μια ασυνήθιστη κλιμάκωση στη βία".

Ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν επιβεβαίωσε ότι η ειδοποίηση είχε σταλεί και μιλώντας το Σάββατο στο δίκτυο Fox News είπε ότι υπήρχαν πολλοί νομικοί λόγοι για την επίθεση. Πρόσθεσε ότι οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης υπέγραψαν το σχέδιο.

"Ήταν μια απόλυτα νομική επιχείρηση", δήλωσε ο O' Μπράιεν. "Αισθανόμαστε πολύ καλά για τη νομική βάση αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης".

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι αυτό θέτει περισσότερες ερωτήσεις από ό,τι έχει απαντηθεί.

"Αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρές και επείγουσες ερωτήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, τον τρόπο και την αιτιολόγηση της απόφασης της κυβέρνησης να διεξαγάγει εχθροπραξίες εναντίον του Ιράν", τόνισε η Πελόσι σε δήλωσή της.

Η ίδια επισήμανε ότι η "εξαιρετικά ασυνήθιστη" απόφαση το έγγραφο να φέρει τη σήμανση "απόρρητο" ενίσχυσε τις ανησυχίες της και "υποδηλώνει ότι το Κογκρέσο και ο αμερικανός λαός μένουν στο σκοτάδι όσον αφορά την εθνική μας ασφάλεια".

Ανώτερος βοηθός των Δημοκρατικών χαρακτήρισε την κοινοποίηση "σύντομη και ανεπαρκή".

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσε το Σάββατο ότι το Κογκρέσο πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να εμποδίσει τον πρόεδρο "να βυθίσει τη χώρα μας σε έναν ακόμη ατέρμονο πόλεμο".

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, άλλη υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι ο Τραμπ έφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες "στα πρόθυρα του πολέμου" και χαρακτήρισε τις ενέργειές του "ριψοκίνδυνες. Προφανώς δεν έχει κανένα σχέδιο".

Η Πελόσι δήλωσε ότι η επιδρομή στη Βαγδάτη διεξήχθη χωρίς ειδική εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο και "χωρίς διαβούλευση με το Κογκρέσο".

Η ειδοποίηση της αμερικανικής προεδρίας συντάχθηκε βάσει του Νόμου περί Πολεμικών Εξουσιών (1973), ο οποίος ορίζει πως η κυβέρνηση οφείλει να ειδοποιεί το Κογκρέσο εντός 48 ωρών από κάθε διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν επιχειρήσεις ή ενόψει επιχειρήσεών τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ