ΗΠΑ: Σκληρός τόνος απέναντι στις ΜΚΟ που στηρίζουν τις αμβλώσεις

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα σκληρύνει περαιτέρω την πολιτική της που απαγορεύει τη χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων που στηρίζουν την άμβλωση.

«Τα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της άμβλωσης», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από τις αρχές του 2017 ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι δεν θα δίνονται χρήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ξένες ΜΚΟ που κάνουν αμβλώσεις ή που στηρίζουν την πρακτική αυτή.

Οι περιορισμοί αυτοί, που συχνά αποκαλούνται «πολιτική του Μεξικού» διότι είχαν ανακοινωθεί υπό την προεδρία του Ρεπουμπλικάνου Ρόναλντ Ρίγκαν με την ευκαιρία μιας διεθνούς διάσκεψης στην πρωτεύουσα του Μεξικού το 1984, είχαν ακυρωθεί από τον Δημοκρατικό Μπιλ Κλίντον. Αργότερα τους είχε επαναφέρει ο Τζορτζ Ου. Μπους και ακυρώθηκαν εκ νέου από τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Πλέον ως αποτέλεσμα της σημερινής μου απόφασης θα αρνούμαστε ξεκάθαρα να στηρίζουμε ξένες ΜΚΟ οι οποίες δίνουν χρηματική βοήθεια σε άλλες ξένες οργανώσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας της άμβλωσης», εξήγησε ο Πομπέο, ενώ υποσχέθηκε την «αυστηρή εφαρμογή» της νομοθεσίας αυτής.

Το 2017 πολλές οργανώσεις είχαν επικρίνει έντονα την απόφαση Τραμπ, καθώς φοβόντουσαν ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών κλινικών παγκοσμίως και στην αύξηση των παράνομων αμβλώσεων ή αυτών που γίνονται σε επικίνδυνες συνθήκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ