Κλείσιμο

ΗΠΑ-Ρωσία: Ριζική αλλαγή τόνου και αυστηρές προειδοποιήσεις από τον Τζο Μπάιντεν

Η πολιτική της θητείας Τραμπ απέναντι στην Ρωσία χαρακτηρίσθηκε από τον ολοφάνερο θαυμασμό του αμερικανού προέδρου για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τις κατά παραβίαση κάθε πρωτοκόλλου επαφές του με τον πρόεδρο της Ρωσίας και όλα αυτά σε μία ατμόσφαιρα κακοκρυμμένης συνενοχής κορυφής.

Η θητεία του Τζο Μπάιντεν αφήνει οριστικά πίσω αυτήν την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα και ξεκινά σε ριζικά διαφορετικούς τόνους.

«Είπα ξεκάθαρα στον πρόεδρο Πούτιν, με τρόπο πολύ διαφορετικό από τον προκάτοχό μου, ότι ο καιρός οι ΗΠΑ υποχωρούσαν μπροστά στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας ... έχει παρέλθει», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά την πρώτη του ομιλία με θέμα της εξωτερική πολιτική που εκφώνησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τζο Μπάιντεν θέλησε να τονίσει την αντίθεση σε σχέση με την στάση του προκατόχου για να αμβλύνει τις αναμνήσεις από την ανάρμοστη στάση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου που εξόργισε την αμερικανική πολιτική τάξη, ακόμη και πολλούς Ρεπουμπλικανούς.

Η Ουάσινγκτον υπό τον Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την επέκταση της συνθήκης New Start για τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων, της «τελευταίας συνθήκης ανάμεσα στις δύο χώρες» και στο όνομα της «πυρηνικής σταθερότητας», αλλά ο αμερικανός πρόεδρος δεν μάσησε τα λόγια του απέναντι στο Κρεμλίνο.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι στο ραντεβού απέναντι στην προώθηση του αυταρχισμού», είπε ο Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος «στην πρόθεση της Ρωσίας να αποδυναμώσει την δημοκρατίας μας».

Αναφερόμενος στην ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές, στις κυβερνοεπιθέσεις και στους δηλητηριασμούς των πολιτών της, δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά προχώρησε σε σειρά προειδοποιήσεων.

«Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε την Ρωσία να πληρώσει υψηλό τίμημα και να υπερασπισθούμε τα συμφέροντά μας», είπε.

«Και θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί απέναντι στην Ρωσία αν συνεργασθούμε σε σύμπραξη με τους εταίρους μας», πρόσθεσε.

Συνάντηση ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα.

Πηγή: skai.gr