ΗΠΑ: Ψηφίζεται νόμος για να μην αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα

Τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων συνέταξαν σχέδιο νόμου που θα εμποδίζει την Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Την είδηση μεταδίδει η «Φωνή της Αμερικής» και αναμεταδίδεται από τα τουρκικά Μέσα. Οι εισηγητές της πρότασης νόμου υπενθυμίζουν τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν: «Κάποιες χώρες διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές αλλά η Δύση επιμένει να μην αποκτήσουμε εμείς, εγώ αυτό δεν το δέχομαι».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ψήφισε νόμο με τον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή στη βόρεια Συρία, αλλά και για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

«Τώρα είναι η στιγμή η Γερουσία να συνασπιστεί και να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει τη στάση της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις.

Ωστόσο αρκετοί ήταν οι γερουσιαστές που διαφώνησαν έντονα και τάχθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο αυτό.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάσσεται στον νόμο επειδή αποδυναμώνει την εξουσία του προέδρου και ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ζητήματα όπως η αγορά των πυραυλικών συστημάτων και ο πόλεμος στη Συρία.