ΗΠΑ προς Τουρκία: Να αφήσετε «άμεσα» ελεύθερο τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά

Η διπλωματία των ΗΠΑ κάλεσε χθες Τετάρτη την Τουρκία να «απελευθερώσει αμέσως» τον επιχειρηματία και μαικήνα Οσμάν Καβαλά, τον οποίο βαρύνουν κατά την άποψη της Ουάσινγκτον ψευδείς κατηγορίες που σχετίζονται με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

«Οι απατηλές κατηγορίες σε βάρος του Καβαλά, η συνεχιζόμενη φυλάκισή του και οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης του, κυρίως εξαιτίας της συγχώνευσης των υποθέσεων σε βάρος του, υπονομεύουν την τήρηση του κράτους του δικαίου και τη δημοκρατία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Προτρέπουμε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να εγγυηθεί τη δίκαιη, διαφανή και ταχεία επίλυση της υπόθεσης αυτής συμμορφούμενη προς τη νομοθεσία της και τις διεθνείς υποχρεώσεις της», πρόσθεσε ο κ. Πράις.

Ο Οσμάν Καβαλά, πασίγνωστη προσωπικότητα στην Τουρκία, παραμένει στη φυλακή από τον Οκτώβριο του 2017. Αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο πλαίσιο της δίκης του για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», κατηγορία που αφορά την υποτιθέμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, και για «κατασκοπεία». Η δικαστική υπόθεση αυτή συγχωνεύθηκε πρόσφατα με μια άλλη, που αφορά τον ρόλο του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

Η αθώωσή του για αυτή τη δεύτερη υπόθεση, πριν από έναν χρόνο, ακυρώθηκε τον Ιανουάριο από εφετείο.

Ο Καβαλά διαψεύδει πάντα τις κατηγορίες σε βάρος του. Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η κυβέρνηση τον χρησιμοποιεί για να εκφοβίσει την κοινωνία των πολιτών. Ο 63χρονος επιχειρηματίας είναι γνωστός διότι έχει υποστηρίξει πολιτιστικές πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το κουρδικό ζήτημα, ή την αρμενοτουρκική συμφιλίωση.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρεται συχνά στον Οσμάν Καβαλά, τον παρουσιάζει σαν «τον αντιπρόσωπο στην Τουρκία» του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, μαύρου προβάτου για διάφορα αυταρχικά καθεστώτα του κόσμου.

Ο Αμερικανός ερευνητής Χένρι Μπάρκι δικάζεται επίσης ερήμην για την υποτιθέμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Στο κατηγορητήριο, περιγράφεται ως «συνεργάτης» του Καβαλά.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ο Νεντ Πράις εξέφρασε την «ανησυχία» της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το γεγονός πως ο Αμερικανός πολίτης αυτός «συμπεριλήφθηκε» σε «αδικαιολόγητες δικαστικές διαδικασίες». «Θεωρούμε ότι οι κατηγορίες εναντίον του Δρ. Μπάρκι είναι ανυπόστατες και καλούμε την Τουρκία να επιλύσει την υπόθεσή του κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή και ταχύ», επέμεινε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ