ΗΠΑ: Προς μέσα Φεβρουαρίου πιθανή «χρήση στρατιωτικής ισχύος» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να «χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ» κατά της Ουκρανίας με κάποιο τρόπο, «ίσως» μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν.

«Όλα δείχνουν» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ κάποια στιγμή, ίσως από τώρα έως τα μέσα Φεβρουαρίου», είπε, ενώ τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος έχει λάβει «την τελική απόφαση» για να προχωρήσει στην επίθεση.

«Δεν ξέρω τι συμβαίνει στο κεφάλι του προέδρου Πούτιν. Υπάρχει μόνο ένα άτομο που το κάνει, και αυτός είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν», εξήγησε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης στο Yalta European Strategy, ένα φόρουμ για το «ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας». «Νομίζω ότι ακόμη και οι άνθρωποι γύρω του δεν ξέρουν τι θα κάνει στο τέλος».

Το νούμερο δύο της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, που ξεκινούν στις αρχές Φεβρουαρίου και στην τελετή έναρξης των οποίων θα παρευρεθεί ο Πούτιν, θα μπορούσαν «να έχουν αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμά του και τη σκέψη του».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Αγώνες του Πεκίνου ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου με την τελετή έναρξης και ο πρόεδρος Πούτιν θα βρίσκεται εκεί. Νομίζω ότι πιθανότατα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θα ενθουσιαζόταν αν ο Πούτιν επιλέξει εκείνη τη στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία», υποστήριξε η Σέρμαν.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, παρά τις έντονες διπλωματικές συζητήσεις μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας, «η Ρωσία συνεχίζει αυτή τη στιγμή να κλιμακώνει την απειλή της κατά της Ουκρανίας».

Ως εκ τούτου, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να «πιέζει για διπλωματία», ενώ «προετοιμάζεται για το χειρότερο».

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια» είτε πρόκειται για «ολική εισβολή» είτε για μερική, γιατί «ένας επιπλέον Ρώσος στρατιώτης που εισβάλλει στην Ουκρανία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε αντίθεση με όλες τις αρχές της διεθνούς ασφάλειας», επέμεινε.

«Στέλνει επίσης ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι άλλοι αυταρχικοί (σ.σ. ηγέτες) μπορούν να ενεργήσουν με τέτοια ατιμωρησία», προειδοποίησε.

Διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται επίσης «για σενάρια υβριδικών επιθέσεων, ανατροπής, δολιοφθοράς, εκφοβισμού».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναχωρήσουν τώρα από τη χώρα, λέγοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία είναι «απρόβλεπτη λόγω της αυξημένης απειλής της ρωσικής στρατιωτικής δράσης».

Δείτε όλες τις ειδήσεις 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ