ΗΠΑ: Πώς ο διορισμός έμπιστων Τραμπ στο Πεντάγωνο προκαλεί σύγκρουση με τους στρατηγούς

Η αποπομπή του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ ενισχύει τους φόβους ότι οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, θέτοντας τα νέα πολιτικά πρόσωπα, που τοποθετήθηκαν σε θέσεις ηγεσίας, σε τροχιά σύγκρουσης με τους στρατηγούς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και άλλους που υποστηρίζουν μια πιο μελετημένη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, σχολιάζει το POLITICO.

Εν ενεργεία, αλλά και πρώην αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ απέπεμψε τη Δευτέρα τον πρώην ΥΠΑΜ μερικώς εξαιτίας της αντίθεσης του Έσπερ σε μια επιταχυνόμενη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε ξένα μέτωπα πολεμικών συγκρούσεων και ειδικότερα στο Αφγανιστάν.

Η ένταση στο αμερικανικό Πεντάγωνο ενισχύθηκε προχθές, Τρίτη, με την παραίτηση τριών υψηλόβαθμων μη στρατιωτικών αξιωματούχων και την τοποθέτηση έμπιστων του Λευκού Οίκου, που αναμένεται ότι θα υλοποιήσουν την πολιτική ατζέντα του Τραμπ.

Η ίδια κατάσταση αστάθειας συνεχίστηκε και χθες, Τετάρτη, όταν ο απόστρατος συνταγματάρχης Ντάγκλας Μακγκρέγκορ, ένας επικριτής του πολέμου στο Αφγανιστάν, κλήθηκε να αναλάβει τη θέση του συμβούλου του νέου υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας Κρις Μίλερ.

Η οποιαδήποτε κίνηση για την επιτάχυνση των αποχωρήσεων αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων θα προκαλέσει συνθήκες σύγκρουσης με τους στρατηγούς που ηγούνται των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και άλλους πολιτικούς αξιωματούχους, που έχουν ταχθεί δημόσια κατά της άμεσης αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν όσο η κατάσταση ασφάλειας στη χώρα αυτή παραμένει εύθραυστη.

Παράλληλα, μία τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει περισσότερο πολύπλοκη την υλοποίηση της δέσμευσης του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν για την παραμονή ενός μικρού αριθμού στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ώστε να εφαρμόζονται μέτρα αποτροπής τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Μία πρόωρη και όπως διαφαίνεται σχεδόν συνολική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν – βάσει μίας προσέγγισης που δεν θα είναι βασισμένη στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία [του Πενταγώνου], αλλά και την ηγεσία των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά αντίθετα θα βασίζεται σε μία παλιά προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Τραμπ, που τώρα υλοποιείται από ακραία προκατειλημμένους έμπιστους στον Τραμπ, έπειτα από μια εκκαθάριση [προσώπων] που έγινε την τελευταία στιγμή στο υπουργείο Άμυνας- είναι απερίσκεπτη και δεν θα κάνει ταυτόχρονα ασφαλέστερη την Αμερική» δήλωσε ο Μαρκ Πολυμερόπουλος, συνταξιούχος υψηλόβαθμος αξιωματούχος επιχειρήσεων στη CIA.

Οι ανησυχίες αυξάνονται στο εσωτερικό της κοινότητας των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς οι αλλαγές προσώπων φαίνεται να προμηνύουν τη δρομολόγηση μεγάλων αλλαγών στην κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής για τις στρατιωτικές ενέργειες στο εξωτερικό, αλλά και σε αμερικανικό έδαφος.

Από την άλλη μεριά, τόσο εν ενεργεία, όσο και πρώην αξιωματούχοι με εμπειρία στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται περισσότερο για την επιβράβευση των συμμάχων, αλλά και για την τιμωρία όσων αντιστάθηκαν στην υλοποίηση της ατζέντας του προέδρου Τραμπ και δεν έχουν να κάνουν με μεγάλες αλλαγές στην κατεύθυνση της αμερικανικής αμυντικής πολιτικής.

Μετά την αποπομπή του Μαρκ Έσπερ, ο Λευκός Οίκος έσπευσε την Τρίτη να διορίσει έμπιστους του Τραμπ. Μεταξύ αυτών, ο συνταξιούχος υποστράτηγος Άντονι Τάτα, οι ισλαμοφοβικές αναρτήσεις του οποίου στο Twitter, έχουν προκαλέσει πολιτικές συγκρούσεις. Ο ίδιος τοποθετήθηκε στη θέση του υπηρεσιακού υπεύθυνου πολιτικής του αμερικανικού ΥΠΑΜ. Ο Κας Πατέλ ανέλαβε προσωπάρχης του Μίλερ. Ο Πατέλ ήταν από τους στενούς συνεργάτες του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Ντέβιν Νούνιες, καθώς είχε ουσιαστικό ρόλο στο Καπιτώλιο βοηθώντας τους Ρεπουμπλικάνους να υποβαθμίσουν την εισαγγελική έρευνα για εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Μέχρι στιγμής, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δηλώνουν ότι η νέα ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου δεν έχει προωθήσει κάποιες δραστικές αλλαγές στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, ενώ την απασχολεί η ταχεία ανάληψη των καθηκόντων της.

Πηγή: Politico,ΑΠΕ-ΜΠΕ