Κλείσιμο

ΗΠΑ: Πέθανε ο Κόλιν Πάουελ από επιπλοκές λόγω κορωνοϊού

Ο Κόλιν Πάουελ, ο πρώτος μαύρος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, του οποίου η ηγεσία σε αρκετές δημοκρατικές κυβερνήσεις βοήθησε στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα και τα πρώτα χρόνια του 21ου, πέθανε από επιπλοκές στην υγεία του λόγω κορωνοϊού,  ανέφερε η οικογένειά του. Facebook. Ήταν 84 ετών

«Ο στρατηγός Κόλιν Λ. Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ , έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί λόγω επιπλοκών από τον Covid 19», έγραψε η οικογένεια Πάουελ στο Facebook.
«Χάσαμε έναν αξιόλογο και αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν σπουδαίο Αμερικανό», είπαν, σημειώνοντας ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Ο Πάουελ ήταν ένας διακεκριμένος επαγγελματίας στρατιώτης του οποίου η καριέρα τον οδήγησε από τη μάχη στο Βιετνάμ και έγινε ο πρώτος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Μαύρων κατά το τέλος της προεδρίας του Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο νεότερος και πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος του Κοινού Αρχηγού Επιτελείου υπό τον Πρόεδρο Τζορτζ Χ.Μπους.

Η  δημοτικότητα έφτασε στα ύψη μετά τη νίκη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, και για ένα διάστημα στα μέσα της δεκαετίας του '90, θεωρήθηκε ο κορυφαίος υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος Μαύρος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συνηγορώντας υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, ο Πάουελ είχε εκφωνήσει στις 5 Φεβρουαρίου 2003 ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μια μακρά ομιλία για τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται ότι είχε στην κατοχή του το Ιράκ, επιχειρήματα που είχαν χρησιμεύσει για να δικαιολογηθεί η εισβολή στο Ιράκ.

Ο Πάουελ παραδέχθηκε αργότερα πως η παρουσίαση έβριθε ανακριβειών και διαστρέβλωνε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών που είχαν δώσει άλλοι στην κυβέρνηση Μπους και ήταν "μια κηλίδα" η οποία θα είναι «πάντα ένα μέρος του απολογισμού μου».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον Κόλιν Πάουελ υπογραμμίζοντας ότι ήταν «ένας σπουδαίος υπηρέτης του κράτους», «πολύ σεβαστός».

«Πολλοί πρόεδροι βασίστηκαν στην κρίση και την εμπειρία του στρατηγού Πάουελ", σημείωσε ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση. "Ήταν ιδιαίτερα σεβαστός στη χώρα και στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους αγαπημένους του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, εκφράζει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ως ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και παρασημοφορημένος Στρατηγός, συνέβαλε σημαντικά στη χάραξη νέων δρόμων για την εξωτερική πολιτική και την κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνει στην ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών

Πηγή: CNN
TAGS: ΗΠΑ