Πολλές είναι οι θεωρίες συνωμοσίας που έχουν τροφοδοτηθεί από τον θάνατο του Μπινγκ Λίου, ενός κινέζου καθηγητή και ερευνητή του κορωναϊού στις ΗΠΑ.

Ο Μπινγκ Λιού, 37χρονος επίκουρος καθηγητής στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό στο σπίτι του το Σάββατο.

Οι συνάδελφοί του δήλωσαν ότι βρισκόταν πολύ κοντά στην αποκάλυψη «σημαντικών ευρημάτων» από τις μελέτες του για τον Covid-19, πυροδοτώντας διαδικτυακές εικασίες ότι ήταν δολοφονία.

Αλλά η αστυνομία λέει ότι ήταν μια δολοφονία-αυτοκτονία.

Γιατί πέθανε ο Λιου;

Βρέθηκε με πολλαπλές πληγές στο κεφάλι, το λαιμό, τον κορμό και τα άκρα στο σπίτι του στα προάστια του Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με την τοπική αστυνομική υπηρεσία.

Ο ένοπλος αναγνωρίστηκε ως 46χρονος μηχανικός λογισμικού Hao Gu. Οι αρχές λένε ότι πήρε τη ζωή του αφού επέστρεψε στο αυτοκίνητό του.

Ο Λιου και ο Γκου γνώριζαν ο ένας τον άλλον, ανέφεραν οι αρχές.

Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ήταν μια δολοφονία-αυτοκτονία που προέκυψε από «μια μακρά διαμάχη με έναν σύντροφό του».

Είπαν ότι υπήρχαν «μηδενικά στοιχεία» ότι η υπόθεση συνδέεται με το ερευνητικό έργο του Λίου και την τρέχουσα κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Ποιος ήταν ο Λιου;

Σε μια δήλωση, οι συνάδελφοι του Λίου τον περιγράφουν ως εξαιρετικό ερευνητή ο οποίος «ήταν στα πρόθυρα να φέρει στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα» για την κατανόηση των κυτταρικών μηχανισμών της μόλυνσης Covid-19.

Θρήνησαν το θάνατο του Λίου και δεσμεύθηκαν να ολοκληρώσουν την έρευνά του «σε μια προσπάθεια να αποτίσουν φόρο τιμής στην επιστημονική του αριστεία».

Ο Liu, που προέρχεται από την Κίνα, απέκτησε το πτυχίο του και το διδακτορικό του στην επιστήμη των υπολογιστών στη Σιγκαπούρη πριν πραγματοποιήσει έρευνα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό βιογραφικό του, είχε συνεργαστεί με βιολόγους και κλινικούς για να μελετήσει την ανθρώπινη ανοσία.

Τι λένε οι θεωρίες συνωμοσίας;

«Ω Θεέ μου», έγραψε ένας χρήστης στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Weibo. «Φαίνεται σαν να βγαίνεις κατευθείαν από το Mission Impossible. Ίσως ανακάλυψε ότι ο ιός προήλθε από ένα αμερικανικό εργαστήριο.»

Πολλά παρόμοια σχόλια έδειξαν ότι ο Λίου σκοτώθηκε επειδή υποτίθεται ότι θα αποκάλλυπτε το μυστήριο της προέλευσης του κορωναϊού.

Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν προηγουμένως προωθήσει έναν αβάσιμο ισχυρισμό ότι ο ιός προήλθε από τις ΗΠΑ και μεταφέρθηκε στο Γουχάν από Αμερικανούς στρατιώτες.

Ορισμένοι χρήστες του Weibo δήλωσαν ότι η υπόθεση «φαίνεται πολύ συμπτωματική».

«Μια πολύ ασυνήθιστη υπόθεση. Υπάρχουν πιθανά μυστικά κρυμμένα στο σκοτάδι», γράφεται σε ένα σχόλιο.

Πολλά σχόλια του Weibo ανέφεραν ότι το κινέζικο υπόβαθρο του Λίου ενδέχεται να τον έθεσε σε κίνδυνο στις ΗΠΑ, αν και δεν έχουν αποδειχθεί στοιχεία ότι ήταν στόχος λόγω της εθνικότητάς του.

Η Global Times, ένας ιστότοπος που συνδέεται με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, δημοσίευσε ένα άρθρο με διάφορες εικασίες σχετικά με το θάνατο του Λίου.

Στο Twitter, εν τω μεταξύ, ορισμένοι υποστηρίζουν αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην υπόθεση.

Εν μέσω της πανδημίας Covid-19, μια ποικιλία θεωριών συνωμοσίας για τον ιό και την προέλευσή του συνεχίζει να διαδίδεται σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Ορισμένοι μη επαληθευμένοι ισχυρισμοί έχουν προωθηθεί από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα.
 

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις