ΗΠΑ: Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας ενέκρινε τη δολοφονία Κασόγκι - Ανακοινώθηκαν κυρώσεις

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιλ Σαλμάν ενέκρινε –και πιθανότατα διέταξε– τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών (DNI).

Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος θεωρούσε τον Κασόγκι ως «απειλή για το βασίλειο» και γενικότερα τασσόταν υπέρ της προσφυγής σε βίαια μέσα, εάν χρειαζόταν, για να τον φιμώσουν. Είναι «άκρως απίθανο» οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι να εκτέλεσαν την επιχείρηση εναντίον του Κασόγκι χωρίς την έγκριση του Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα» ότι ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν «ενέκρινε την επιχείρηση» στην Κωνσταντινούπολη για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Κασόγκι, προστίθεται σε αυτό το τετρασέλιδο κείμενο.

Στην έκθεση καταγράφονται τα ονόματα 21 προσώπων για τα οποία η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ήταν συνεργοί ή υπεύθυνοι για τον θάνατο του δημοσιογράφου, εκ μέρους του πρίγκιπα διαδόχου. Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν όμως αν τα πρόσωπα αυτά ήξεραν εκ των προτέρων ότι η επιχείρηση θα οδηγούσε στον θάνατό του.

Στο πλαίσιο αυτό, Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε 76 Σαουδάραβες, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθούν πρόσωπα τα οποία απειλούν ή επιτίθενται σε ακτιβιστές, αντιφρονούντες και δημοσιογράφους εκ μέρους ξένων κυβερνήσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Οι κυρώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ενός καινούριου κανονισμού, του αποκαλούμενου «Απαγόρευση Κασόγκι» (Khashoggi Ban) και έχουν ως στόχο να απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε πρόσωπα που κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν, εξ ονόματος των αρχών της χώρας τους, σε αντιφρονούντες ή δημοσιογράφους στο εξωτερικό.

Το μέτρο της αναστολής χορήγησης βίζας ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφότου οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών τους.

Τα ονόματα και οι ιδιότητες των 76 Σαουδαράβων που πλήττονται από αυτήν την απόφαση δεν αποκαλύφθηκαν.

«Ο Τζαμάλ Κασόγκι πλήρωσε με τη ζωή του επειδή εξέφραζε τις απόψεις του», είπε ο Μπλίνκεν, εξηγώντας ότι θέλει «να τιμωρήσει τις χώρες που απειλούν και επιτίθενται σε δημοσιογράφους ή σε αντιφρονούντες, εκτός των συνόρων τους, απλώς και μόνο επειδή ασκούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους».

«Έχουμε πει με σαφήνεια ότι οι απειλές και οι επιθέσεις από τη Σαουδική Αραβία εναντίον ακτιβιστών, αντιφρονούντων και δημοσιογράφων πρέπει να τελειώσουν. Δεν θα γίνουν ανεκτές από τις ΗΠΑ», προειδοποίησε.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος μιας ειδικής μονάδας επέμβασης της Σαουδικής Αραβίας καθώς και σε βάρος του πρώην υπαρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, του Άχμεντ αλ Ασίρι, για τον ρόλο τους στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο στρατηγός Ασίρι, ένας στρατιωτικός με μεγάλη επιρροή, είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία από τις σαουδαραβικές αρχές αλλά αθωώθηκε στο δικαστήριο. Η τουρκική δικαιοσύνη των κατηγορεί ότι ήταν ένας από τους ανθρώπους που διέταξαν τον φόνο του δημοσιογράφου, τον Οκτώβριο του 2018, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Η κυβέρνηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν του είχε επιβάλει κυρώσεις.

Τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που βάζει στο στόχαστρο τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, κατηγορώντας τον ότι «επικύρωσε» τη δολοφονία του Κασόγκι.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν και στην Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, η οποία στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών περιγράφεται ως μια ειδική μονάδα της Βασιλικής Φρουράς, η οποία είναι αρμόδια για την προστασία του πρίγκιπα Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, του γνωστού και με τα αρχικά MBS. Η μονάδα αυτή δίνει αναφορά μόνο στον πρίγκιπα και «συμμετείχε σε προηγούμενες επιχειρήσεις εναντίον αντιφρονούντων, στο βασίλειο και στο εξωτερικό».

Επτά μέλη της Δύναμης αυτής συμμετείχαν στην ομάδα που σκότωσε τον Τζαμάλ Κασόγκι.

Η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης ήταν υπό την επίβλεψη του Σαούντ αλ Καχτάνι, πρώην στενού συμβούλου του πρίγκιπα, ο οποίος κατηγορείται επίσης από την Τουρκία για τον φόνο του Κασόγκι. Στη Σαουδική Αραβία δεν του ασκήθηκε καμία δίωξη. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη απαγορεύσει την είσοδο του αλ Καχτάνι στο αμερικανικό έδαφος.

Πηγή: skai.gr