ΗΠΑ: Ο πόλεμος στο Ιράκ αμφισβητείται

Η υποστήριξη του αμερικανικού πληθυσμού στη συνέχιση του πολέμου κατά του Ιράκ, αφότου ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε την πρώτη Μαΐου το τέλος των μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα αυτή, σημειώνει «ελεύθερη πτώση», σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Γκάλοπ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «USA Today».
To 55% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση λειτουργεί στο μεταπολεμικό Ιράκ, έναντι 42% που τον εγκρίνουν. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ίδιου ινστιτούτου που δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου από την ίδια εφημερίδα, το 80% ενέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ έναντι 18% που δεν τον ενέκρινε.
Η πλειοψηφία των Αμερικανών (56%) θεωρεί ότι ο πόλεμος άξιζε να γίνει, έναντι 42% που θεωρούν ότι δεν έπρεπε καν να ξεκινήσει. Τον Απρίλιο σε αντίστοιχη σφυγμομέτρηση το 76% θεωρούσε ότι άξιζε να γίνει ο πόλεμος και το 19% ότι δεν έπρεπε να γίνει.
Μόνο το 48% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο πόλεμος ενίσχυσε τις ΗΠΑ έναντι της τρομοκρατίας (τον Απρίλιο η αντίστοιχη απάντηση συγκέντρωνε το 58%) ενώ το 43% των πολιτών θεωρούν ότι με τον πόλεμο κατά του Ιράκ, αυξήθηκαν οι κίνδυνοι για νέο τρομοκρατικό κτύπημα κατά της χώρας τους (τον Απρίλιο το ποσοστό ήταν 33%).
Η σφυγμομέτρηση έγινε στις 14-16 Νοεμβρίου για την USA Today και το CNN σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 ενηλίκων πολιτών και το ποσοστό λάθους της κυμαίνεται στο συν-πλην 3%.
Πηγή: skai.gr