Συνομιλίες ΗΠΑ-Λιβυκού Εθνικού Στρατού: Καμία ανοχή σε μη κρατικές ένοπλες ομάδες και ξένους μαχητές

Στην επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη λυβική σύγκρουση στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας που έχει υιοθετήσει η Ουάσιγκτον προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Σύμφωνα με την αμερικανική πολιτική της ενεργητικής ουδετερότητας στη Λιβύη, αυτή η συνάντηση ακολουθεί ανάλογες συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των ΗΠΑ και εκπροσώπων της GNA (Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας) την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις πολιτοφυλακές», εξηγεί η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως σημειώνεται, εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) συναντήθηκαν ψηφιακά την 1η Ιουλίου για να συζητήσουν σχετικά με τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών, καθώς οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και η πρόοδος στις συνομιλίες 5+5 που διευκολύνονται από τον ΟΗΕ έχουν δημιουργήσει μια νέα ευκαιρία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις πολιτοφυλακές σε όλη τη Λιβύη

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι όλοι οι κάτοικοι της Λιβύης θα πρέπει να απολαμβάνουν την προστασία ικανών και υπεύθυνων δυνάμεων ασφαλείας ώστε να απαλλαχθούν από τους κινδύνους που σχετίζονται με τις πολιτοφυλακές, τις μη κρατικές ένοπλες ομάδες και τους ξένους μαχητές. Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία του LNA ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ουάσιγκτον για τη δέσμευσή της στον διάλογο που διευκολύνεται από τον ΟΗΕ αλλά και για τις προτάσεις του LNA που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, δίνοντας έμφαση στον αφοπλισμό, στην αποστράτευση και στην επανένταξη των πολιτοφυλακών.

Αντίθετες οι ΗΠΑ σε ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη

Η αμερικανική αντιπροσωπεία σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή απέναντι στις ένοπλες ομάδες που προσπαθούν να υπονομεύσουν την πολιτική διαδικασία ή να προχωρήσουν σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο διεθνών κυρώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι της Ουάσιγκτον εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε όλες τις ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για μια άμεση κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις που διευκολύνονται από τον ΟΗΕ.

Επιπλέον, τα βέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στράφηκαν στη συνεργασία του LNA με την ομάδα Wagner, την οποία χαρακτήρισε έναν πληρεξούσιο του ρωσικού υπουργείου άμυνας. Η αμερικανική κριτική επικεντρώθηκε και στον τερματισμό της παραγωγής πετρελαίου. Όπως ειπώθηκε, αυτές οι δύο κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Λιβύης, καθώς υπονομεύουν την κυριαρχία της Λιβύης και αυξάνουν τον κίνδυνο σύγκρουσης που θα μπορούσε να βλάψει κριτικής σημασίας πετρελαϊκές υποδομές.

Τέλος, οι δύο αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση και να βρουν βιώσιμες λύσεις που θα οδηγήσουν σε μια ασφαλή, κυρίαρχη και ευημερούσα Λιβύη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ