ΗΠΑ: Κορυφαίος μάνατζερ της Novatek συνελήφθη για φορολογικές παραβάσεις

Ένας κορυφαίος μάνατζερ της εταιρείας φυσικού αερίου, Novatek, συνελήφθη στις  ΗΠΑ για φορολογικές παραβάσεις, οι οποίες σχετίζονταν με λογαριασμούς offshore, με εκατομμύρια ευρώ.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου ότι ο Μαρκ, Γκάιτβεϊ συνελήφθη, μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν στην Φλόριντα την Τρίτη.

Η Novatek είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου και ο Γκάιτβεϊ είχε τον ρόλο του εκπροσώπου της σε επενδυτές στη Δύση, ενώ στην ιστοσελίδα της παγκόσμιας εταιρείας αναφερόταν ως ο αναπληρωτής πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει είχε αποκρύψει πως είχε εταιρείες offshore στο εξωτερικό και δεν είχε δηλώσει στην εφορία εκατομμύρια δολάρια, κάτι το οποίο τον διευκόλυνε να μην πληρώνει φόρους!

 Όλα ξεκίνησαν το 2005 όταν ο κορυφαίος μάνατζερ άνοιξε δύο λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα, καταθέτοντας, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, πάνω από 93 εκατομμύρια δολάρια, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. «Εδώ και αρκετά χρόνια απέκρυπτε πως είχε τον έλεγχο αρκετών ξένων λογαριασμών, ορίζοντας μάλιστα ακόμη και τη Ρωσίδα γυναίκα του ως ''δικαιούχο'' σε αυτούς τους λογαριασμούς», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Σε περίπτωση που ο κορυφαίος μάνατζερ της παγκόσμιας εταιρείας φυσικού αερίου καταδικαστεί θα αντιμετωπίσει φυλάκιση αρκετών δεκαετιών, με τις κατηγορίες της απάτης, της φοροδιαφυγής και της δήλωσης ψευδούς φορολογικής κατάστασης.

Σημειώνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις λίγες χώρες που απαιτεί από τους πολίτες τους να καταθέτουν και να πληρώνουν φόρους για το παγκόσμιο εισόδημά τους, ακόμη και αν ζουν και κερδίζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή περνούν ολόκληρο το χρόνο εκτός των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί με υψηλά εισοδήματα που εργάζονται στο εξωτερικό συχνά πρέπει να καταθέσουν και να πληρώσουν φόρους τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη χώρα διαμονής τους. Οι ΗΠΑ έχουν έναν προοδευτικό φορολογικό συντελεστή που ξεπερνά το 37 τοις εκατό για μεμονωμένους αρχειοθέτες που κερδίζουν περισσότερα από 518.400 δολάρια.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε τον διπλασιασμό του μεγέθους της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων προσλαμβάνοντας σχεδόν 87.000 νέους εργαζόμενους την επόμενη δεκαετία, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τον εντοπισμό φορολογικών απατών.

 Πηγή: RadioFreeEurope- Radio Liberty – Reuters