Κλείσιμο

ΗΠΑ-Κορωνοϊός: Πρώτος θάνατος μετανάστη που βρισκόταν υπό κράτηση

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό μετανάστη που βρισκόταν υπό κράτηση, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνιας σήμερα.

Ένας 57χρονος άνδρας που βρισκόταν σε κέντρο κράτησης της αμερικανικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) κοντά στα σύνορα με το Μεξικό προτού διακομιστεί σε νοσοκομείο πέθανε χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε η υγειονομική υπηρεσία του Σαν Ντιέγκο.

Ο άνδρας που διέμενε στο κέντρο κράτησης στην Οτάι Μέσα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο από τα τέλη Απριλίου, ανακοίνωσε η ICE.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκπρόσωπος της οικογένειας του εκλιπόντα τον έχει ταυτοποιήσει. Πρόσθεσαν μάλιστα ότι ο άνδρας έπασχε από διαβήτη και είχε φύγει από το Ελ Σαλβαδόρ το 1980 με τη μητέρα και τις αδελφές του. Έκτοτε ζούσε στην περιοχή του Λος Άντζελες μέχρι τον Ιανουάριο οπότε και συνελήφθη.

“Τα τραγικά νέα αποτελούν μία ακόμη επιβεβαίωση ότι αν δεν δράσουμε, θα υπάρξουν σκληροί και ανώφελοι θάνατοι”, τόνισε η Μόνικα Λανγκάρνικα, δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

Τα πρώτα κρούσματα της covid-19 εντοπίστηκαν στο κέντρο κράτησης της Οτάι Μέσα, το οποίο έχει χωρητικότητα για έως και 2.000 ανθρώπους, στα τέλη Μαρτίου.

Αν και η ICE έχει περιορίσει τις επιχειρήσεις της για τη σύλληψη παράτυπων μεταναστών και έχει συμφωνήσει να εξετάσει τις υποθέσεων κάποιων που έχει συλλάβει και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ακόμη έχει υπό κράτηση δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και συνεχίζει τις πτήσεις επαναπατρισμού τους.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών έχουν ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι, κυρίως όσοι δεν κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα, εξαιτίας των κινδύνων που διατρέχουν από την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19 και περίπου 74.000 έχουν πεθάνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ