"ΗΠΑ και Ρωσία έχουν κάνει ουσιαστική πρόοδο"

Τη στενή συνεργασία Ρωσίας - ΗΠΑ ως προς την αντιπυραυλική άμυνα, ζήτησε η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στις 17 Σεπτεμβρίου ότι εγκαταλείπει το σχέδιο ανάπτυξης συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη, το οποίο εκπονήθηκε από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους και το οποίο η Μόσχα θεωρούσε απειλή για την ασφάλειά της. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αντικαταστήσουν το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ήταν επικεντρωμένο στην απειλή των ιρανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, με ένα σύστημα προστασίας απέναντι στους πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Αναφερόμενη στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν "εξαιρετικά συνεργάσιμη", προσθέτοντας ότι το θέμα των κυρώσεων δεν βρίσκεται ακόμη στην επικαιρότητα, αλλά θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η απειλή των κυρώσεων κατά του Ιράν θα ήταν "μη εποικοδομητική" υπό τις σημερινές συνθήκες.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού, η οποία θα αντικαταστήσει τη συνθήκη STARΤ, που χρονολογείται από το 1991 και η ισχύς της οποίας λήγει στις 5 Δεκεμβρίου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει "ουσιαστική πρόοδο".

"Ταυτόχρονα, συζητήσαμε θέματα που πρέπει να εξετασθούν εις βάθος", πρόσθεσε.

Αμερικανοί και Ρώσοι διαπραγματεύονται νέα συνθήκη περιορισμού των στρατηγικών όπλων και έχουν δεσμευθεί να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.
Πηγή: skai.gr