ΗΠΑ και Καναδάς: Σύσταση στους πολίτες τους να φύγουν από την Αϊτή

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά συνέστησαν στους πολίτες τους οι οποίοι ζουν στην Αϊτή να προγραμματίσουν την αποχώρησή τους από τη χώρα της Καραϊβικής, όπου ένοπλες συμμορίες επεκτείνουν τον έλεγχό τους και έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα φοβερή έλλειψη καυσίμων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παροτρύνει «τους αμερικανούς πολίτες να σχεδιάσουν την αναχώρησή τους από την Αϊτή άμεσα με εμπορικά μέσα», ανέφερε μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας στο Πορτ-ο-Πρενς που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, προειδοποιώντας πως θα ήταν μάλλον «απίθανο» να μπορέσει να τους προσφέρει βοήθεια εάν εξέλιπαν τα εμπορικά μέσα μεταφοράς.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται και εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα. Εάν βρίσκεστε στην Αϊτή και η παρουσία σας δεν είναι απόλυτα απαραίτητη, εξετάστε το ενδεχόμενο να φύγετε εάν μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια», υπογράμμισε από τη δική της πλευρά η καναδική πρεσβεία σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στους πολίτες της χώρας στην αϊτινή επικράτεια.

Συμμορίες που ελέγχουν μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς έχουν αποκλείσει οδικούς άξονες που οδηγούν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις καίριας σημασίας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα εδώ και αρκετούς μήνες στον εφοδιασμό με καύσιμα.

«Οι γενικευμένες ελλείψεις καυσίμων μπορεί να περιορίσουν απαραίτητες υπηρεσίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ειδικά την πρόσβαση σε τράπεζες, στις υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων, στο διαδίκτυο και στις τηλεπικοινωνίες, καθώς και σε μέσα μεταφοράς δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης», σημειώνεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και τα μέσα ενημέρωσης έχουν τελευταία μειώσει δραστικά τη λειτουργία τους σε όλη την Αϊτή, καθώς αδυνατούν να βρουν καύσιμα για τις γεννήτριες που τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό τις κεραίες τους και τις εγκαταστάσεις τους.

Οι τράπεζες δεν ανοίγουν πλέον παρά τρεις ημέρες την εβδομάδα, κάτι που συνεπάγεται ατελείωτες ουρές αναμονής μπροστά στα υποκαταστήματά τους.

Η ενεργειακή κρίση προκαλεί επίσης δυσχέρειες στη λειτουργία των λιγοστών νοσοκομείων στην πάμφτωχη χώρα.

Για καιρό κυρίαρχες σε φτωχές συνοικίες της αϊτινής πρωτεύουσας, οι βαριά οπλισμένες συμμορίες επεκτείνονται τους τελευταίους μήνες και έχουν πολλαπλασιάσει τις απαγωγές.

Μια από τις ισχυρότερες απειλεί να σκοτώσει ομάδα ιεραποστόλων και μελών των οικογενειών τους –16 πολίτες των ΗΠΑ και έναν πολίτη του Καναδά–, που απήγαγε τη 16η Οκτωβρίου ανατολικά του Πορτ-ο-Πρενς, εάν δεν λάβει τα 17 εκατομμύρια δολάρια που απαιτεί για λύτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ