ΗΠΑ: Η Βουλή θα ψηφίσει για να αποπέμψει από Επιτροπές Ρεπουμπλικανή οπαδό θεωριών συνωμοσίας

Οι Αμερικανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν αύριο Πέμπτη αν θα αποπέμψουν από διάφορες Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων μια αμφιλεγόμενη βουλευτίνα, ένθερμη οπαδό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και διαφόρων θεωριών συνωμοσίας.

Ο «υπ’ αριθμόν 2» των Δημοκρατικών στη Βουλή, Στένι Χόγιερ, ανέφερε ότι συνομίλησε με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, τον Κέβιν ΜακΚάρθι, για το ζήτημα που αφορά τη Ρεπουμπλικανή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν. Η Γκριν, που εκλέγεται στην Τζόρτζια, επικρίνεται σφοδρά και πολλαπλασιάζονται οι φωνές που ζητούν την παραίτησή της επειδή στηρίζει θεωρίες συνωμοσίας, για τις δηλώσεις που έκανε σε βάρος ενός θύματος της μαζικής δολοφονίας στο λύκειο του Πάρκλαντ αλλά και για σχόλιά της που άφηναν να εννοηθεί ότι ζητούσε να εκτελεστούν Δημοκρατικοί πολιτικοί.

Οι Χόγιερ και ΜακΚάρθι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την τύχη της Τέιλορ Γκριν, η οποία έχει οριστεί ως μέλος των Επιτροπών Παιδείας και Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση παρά μόνο μια ψηφοφορία» στη Βουλή ώστε να αποπεφθεί από τις δύο Επιτροπές, ανέφερε ο Χόγιερ σε μια ανακοίνωσή του.

Πριν εκλεγεί, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν είχε κάνει “like” στο Facebook σε ένα σχόλιο που ανέφερε ότι «μια σφαίρα στο κεφάλι» της Νάνσι Πελόζι, της προέδρου της Βουλής, θα ήταν ο γρηγορότερος τρόπος για να σταματήσει να ασκεί τα καθήκοντά της. Έγραφε επίσης ότι πολλές επιθέσεις σε σχολεία ήταν «σκηνοθετημένες» με στόχο να περιοριστεί η οπλοκατοχή.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της είχε δηλώσει ότι είναι οπαδός του QAnon, του φιλοτραμπικού, ακροδεξιού κινήματος το οποίο πρεσβεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διεξάγει κρυφό πόλεμο εναντίον μιας παγκόσμιας αίρεσης παιδεραστών σατανιστών.

Το γεγονός ότι «προωθεί παράλογα ψέματα» και «θεωρίες συνωμοσίες» είναι «ένας καρκίνος για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα», σχολίασε την Δευτέρα ο γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γεροουσία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί της στη Βουλή ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να την τιμωρήσουν για τις προεκλογικές δηλώσεις της, γράφει η εφημερίδα New York Times.

«Δεν τους οφείλουμε καμία συγγνώμη. Δεν θα υποχωρήσουμε», έγραψε η ίδια η 46χρονη Τέιλορ Γκριν στο Twitter. Ζήτησε επίσης δωρεές από τους υποστηρικτές της ώστε να χρηματοδοτήσει και να οργανώσει την υπεράσπισή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ