ΗΠΑ: Η νέα κατάθεση που «καίει» τον Ρούντι Τζουλιάνι

Ο Τζορτζ Κεντ αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι υλοποίησε “μία εκστρατεία γεμάτη από ψέματα” κατά της (πρώην) πρεσβευτού των ΗΠΑ στην Ουκρανίας, Μαίρης Γιοβάνοβιτς, πριν η ίδια ανακληθεί από τα καθήκοντά της, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της κατάθεσης το οποίο και δημοσιοποιήθηκε χθες.

Ο Κεντ υποστήριξε επίσης, πως και ο ίδιος ήταν στόχος των επιθέσεων του Τζιουλιάνι, ενώ ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ τον είχε συμβουλεύσει “να κρατήσει το κεφάλι του κάτω.”

Η έρευνα που διεξάγουν οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει επικεντρωθεί στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την 25η Ιουλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Στην επικοινωνία αυτή, ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να ζήτησε από τον Ζελένσκι την διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, σε συνάρτηση με την χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας οικονομικού ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν είναι από τους κεντρικούς διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο Νοέμβριο.

Ο Τζιουλιάνι εξελίσσεται σε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, ενώ το όνομά του αναφέρεται συχνά στις καταθέσεις αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Οι καταθέσεις αυτές περιγράφουν μία εικόνα για τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, ενός προσώπου που υλοποιούσε μία σκιώδη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για την Ουκρανία, με σημείο ενδιαφέροντος την άσκηση των πιέσεων για την διεξαγωγή της έρευνας διαφθοράς σε βάρος του Μπάιντεν και του γιου του.

Ο Χάντερ Μπάιντεν είχε ασκήσει διευθυντικά καθήκοντα σε ουκρανική ενεργειακή εταιρία.

Είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί ότι ο Κεντ ανέφερε το όνομα του Τζιουλιάνι 73 φορές στην διάρκεια της κατάθεσής του, ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στις 15 Οκτωβρίου και δόθηκε στην δημοσιότητα χθες.

Η Γιοβάνοβιτς ανακλήθηκε ξαφνικά από τα καθήκοντά της, τον περασμένο Μάιο.

Ο Κεντ κατέθεσε ότι ο Τζιουλιάνι είχε αναλάβει την πραγματοποίηση μιας εκστρατείας σπίλωσης της Γιοβάνοβιτς με στόχο την απομάκρυνσή της. “Οι ισχυρισμοί του κατά της πρώην πρεσβευτού Γιοβάνοβιτς στερούνταν βάσης και ήταν ψευδείς, τελεία,” κατέθεσε χαρακτηριστικά ο Κεντ.

“Ο κ. Τζιουλιάνι την περίοδο εκείνη υλοποιούσε μία εκστρατεία για αρκετούς μήνες. Η εκστρατεία αυτή, ήταν γεμάτη ψέματα και ψευδείς πληροφορίες για την πρεσβευτή Γιοβάνοβιτς, έτσι ήταν μία συνέχεια στην καμπάνια του ψεύδους,” παρατήρησε ο ίδιος.

Ο Κεντ είπε ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατάλαβαν όταν συναντήθηκαν με τον Τζιουλιάνι ότι δεν ήταν ένας συνήθης ιδιώτης πολίτης, κατανοώντας ότι εκπροσωπούσε στον πρόεδρο Τραμπ.

“Ο Τζιουλιάνι δεν είχε διαβουλεύσεις με το υπουργείο των Εξωτερικών σχετικά με τα όσα έκανε στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Από όσα γνωρίζω δεν άφησε ποτέ να εννοηθεί ότι προωθούσε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ,” τόνισε ο Κεντ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ