ΗΠΑ: Γιατί η κυβέρνηση εξετάζει να χορηγήσει τη μισή δόση του εμβολίου της Moderna

Τη μισή δόση του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού εξετάζει να χορηγήσει η αμερικανική κυβέρνηση σε μερικούς ανθρώπους προκειμένου να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, δήλωσε ομοσπονδιακός αξιωματούχος την Κυριακή.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Moncef Slaoui, επικεφαλής της Επιχείρησης Warp Speed, του ομοσπονδιακού προγράμματος εμβολίων, δήλωσε στο CBS ότι αξιωματούχοι συζητούν με τη Moderna και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων σχετικά με αυτή την προοπτική, παρόλο που το εμβόλιο της εταιρείας απαιτεί δύο δόσεις.

«Γνωρίζουμε ότι για το εμβόλιο της Moderna, δίνοντας το ήμισυ της δόσης σε άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών, θα επιτύχουμε τον στόχο της ανοσοποίησης του διπλάσιου αριθμού ατόμων, με τις δόσεις που έχουμε», ανέφερε ο Slaoui και πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε ότι προκαλεί την ίδια ανοσοαπόκριση» στην πλήρη δόση.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είχαν χορηγήσει 4.255.756 πρώτες δόσεις εμβολίων COVID-19 στη χώρα το Σάββατο το πρωί. 

Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο όπως και της Moderna, απαιτεί δύο δόσεις. Οι εμβολιασμοί υπολείπονται των πρώτων στόχων, καθώς οι αξιωματούχοι ήλπιζαν να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια άτομα μέχρι το τέλος του 2020.

Ο επικεφαλής του ομοσπονδιακού προγράμματος εμβολίων σημείωσε ότι ήταν αισιόδοξος ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχίσουν να επιταχύνονται, ενώ απέρριψε την πρόταση ότι οι αξιωματούχοι θα έπρεπε να εστιάσουν στο να δοθεί μεγαλύτερη δόση σε περισσότερους ανθρώπους, αντί να κρατήσουν τις δόσεις για τη δεύτερη λήψη, λέγοντας ότι η μείωση των δόσεων του εμβολίου της Moderna στο μισό ήταν «μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση που θα βασίζεται σε γεγονότα και δεδομένα».

Τέλος, επισήμανε ότι πιθανότατα δεν θα είναι γνωστό μέχρι τα τέλη της άνοιξης εάν οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν ακόμα να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους.

Στο μεταξύ η Moderna αυξάνει την παραγωγή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, καθώς σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα παράξει τουλάχιστον 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου COVID-19 το 2021, αυξημένες κατά 100 εκατομμύρια σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να χορηγούν το εμβόλιο.

Η Moderna πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα έχει χορηγήσει περίπου 18 εκατομμύρια δόσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ως μέρος μιας συμφωνίας για 200 εκατομμύρια δόσεις, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία και με την καναδική κυβέρνηση για 40 εκατομμύρια δόσεις.

Πηγή: Reuters