ΗΠΑ: Επισπεύδονται τα περιοριστικά μέτρα κατά των μετακινήσεων από τη Βραζιλία

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι επισπεύδει κατά δύο ημέρες τους περιορισμούς που επέβαλε στα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από τη Βραζιλία, μέτρο που ανακοίνωσε καθώς η γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής έγινε αυτή που κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τροποποιεί την ημέρα και την ώρα έναρξης της ισχύος του μέτρου στις 23:59 της Τρίτης 26ης Μαΐου (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ· στις 06:59 αύριο Τετάρτη 27η Μαΐου ώρα Ελλάδας).

Στην αρχική ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, αναφερόταν πως οι περιορισμοί επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 28η Μαΐου. Στο νέο δελτίο Τύπου δεν εξηγείται ο λόγος της επίσπευσης του μέτρου.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, το οποίο είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για ζητήματα μετανάστευσης, δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποτελεί πλήγμα για τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος μιμείται σε μεγάλο βαθμό τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, πολεμώντας τα μέτρα περιορισμού και κοινωνικής απόστασης και προωθώντας τη χρήση φαρμάκων η αποτελεσματικότητα των οποίων στην αντιμετώπιση της COVID-19 δεν έχει αποδειχθεί κλινικά.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε την Κυριακή ότι το μέτρο θα «συμβάλλει να εξασφαλιστεί ότι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στη Βραζιλία δεν θα γίνουν αιτία επιπλέον μολύνσεων» στις ΗΠΑ, χωρίς πάντως να επηρεάσει τις ροές εμπορευμάτων μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, έκρινε προχθές Κυριακή πως το μέτρο είναι αναγκαίο για την προστασία των Αμερικανών και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ισχύς του θα είναι προσωρινή.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται μακράν ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ