ΗΠΑ: Ένοχη για απάτη δηλώνει η ηθοποιός Λόρι Λάφλιν

Ένοχη για απάτη δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα ηθοποιός Λόρι Λάφλιν, στο πλαίσιο του μεγάλου σκανδάλου δωροδοκίας από εύπορους, συχνά διάσημους γονείς, με σκοπό την εισαγωγή των παιδιών τους σε περίβλεπτα πανεπιστήμια.

Κατά την ακροαματική διαδικασία που έγινε με βιντεοδιάσκεψη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστόνης, η 55χρονη ηθοποιός και ο σύζυγός της, Μόσιμο Τζιανούλι, τήρησαν στωικά τη συμφωνία που είχε ανακοινωθεί χθες από τον εισαγγελέα: δήλωσαν ένοχοι για μια κατηγορία δόλιας μεταφοράς χρημάτων μέσω τραπέζης. Με βάση αυτή τη συμφωνία, οι εισαγγελικές αρχές έβαλαν στο αρχείο τις δύο άλλες κατηγορίες που αντιμετώπιζε το ζεύγος και θα εισηγηθούν να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 2 μηνών στην ηθοποιό και 5 μηνών στον σύζυγό της. Επίσης, θα τους επιβληθούν πρόστιμα 150.000 και 250.000 δολαρίων αντίστοιχα.

Και οι δύο, εδώ και μήνες, αρνούνταν κατηγορηματικά ότι εμπλέκονταν με οποιονδήποτε τρόπο στην απάτη. Χωρίς συμφωνία, και με τη δίκη τους να έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, κινδύνευαν να καταδικαστούν σε πολυετή κάθειρξη.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγορούσαν τη Λάφλιν και τον σύζυγό της ότι κατέβαλαν 500.000 δολάρια σε έναν μεσάζοντα για να διασφαλίσουν ότι οι δύο κόρες τους θα εισάγονταν στο Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας (USC). Με τη μεσολάβηση του «εγκεφάλου» της απάτης, του Ουίλιαμ Σίνγκερ, τα δύο κορίτσια εμφανίστηκαν ως αξιόλογες αθλήτριες, κατάλληλες για την ομάδα κωπηλασίας του πανεπιστημίου, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία σχέση με το άθλημα.

Η οργάνωση του Σίνγκερ έλαβε συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια από γονείς που ήθελαν να δουν τα παιδιά τους να εισάγονται σε πανεπιστήμια όπως το Γέιλ, το Στάνφορντ ή το Τζόρτζταουν. Οι περισσότεροι από τους γονείς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο έχουν ήδη δηλώσει ένοχοι. Μεταξύ αυτών ήταν και η ηθοποιός Φελίσιτι Χάφμαν («Νοικοκυρές σε απόγνωση») που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο εβδομάδων και έμεινε στη φυλακή για 11 ημέρες, τον περασμένο Οκτώβριο.

Η ποινή της Λάφλιν και του Τζιανούλι θα ανακοινωθεί επισήμως στις 21 Αυγούστου.

Πηγή: skai.gr