ΗΠΑ: Ένας τάρανδος ζούσε επί δυο χρόνια με ένα λάστιχο στο λαιμό του-Τελικά του το αφαίρεσαν

Ένας τάρανδος, που ζούσε εδώ και δύο χρόνια, δηλαδή τη μισή του ζωή, έχοντας περασμένο στον λαιμό ένα βαρύ λάστιχο αυτοκινήτου, απελευθερώθηκε από το φορτίο του χάρη στην παρέμβαση δασοφυλάκων στο Κολοράντο.

Το εντυπωσιακό αρσενικό, ηλικίας 4,5 ετών και βάρους περίπου 300 κιλών, εντοπίστηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στα νοτιοδυτικά του Ντένβερ. Αφού τον νάρκωσαν, οι δασοφύλακες δεν είχαν άλλη λύση παρά να του κόψουν τα μακριά κέρατά του για να καταφέρουν να βγάλουν το ελαστικό.

«Θα προτιμούσαμε να κόψουμε το λάστιχο και να του αφήσουμε τα κέρατα» που είναι πολύ χρήσιμα στα αρσενικά αυτού του είδους κατά την περίοδο του ζευγαρώματος. «Όμως η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ γρήγορα και έπρεπε να βγάλουμε το ελαστικό με κάθε τρόπο», εξήγησε ο Σκοτ Μέρντοκ, ένας από τους δασοφύλακες που συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτήν.

Αφού τον απελευθέρωσαν από το ελαστικό, του έκοψαν τα κέρατα και καθάρισαν τα διάφορα σκουπίδια που είχαν μαζευτεί γύρω από τον λαιμό του, ο τάρανδος έγινε ελαφρύτερος κατά 16 ολόκληρα κιλά μέσα σε λίγη ώρα. Μόνο τα σκουπίδια ζύγιζαν 4 κιλά.

«Το τρίχωμά του ήταν κάπως μαδημένο» και είχε «μια μικρή πληγή» αλλά, προς έκπληξη όλων, ο λαιμός του ήταν σε καλή κατάσταση, διαβεβαίωσε ο Μέρντοκ.

Τα κέρατα των ταράνδων πέφτουν από μόνα τους τον χειμώνα και ξαναμεγαλώνουν την άνοιξη.

Ο τάρανδος με το βαρύ κολιέ του είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2019. Οι μήνες περνούσαν και πολλοί έβλεπαν κατά καιρούς το ζώο με το άβολο φορτίο του, αλλά δεν κατάφερναν να το πλησιάσουν. Φέτος, τον Μάιο και τον Ιούνιο, οι δασοφύλακες προσπάθησαν να τον πιάσουν τέσσερις φορές, χωρίς επιτυχία. «Ήταν δύσκολο να τον βρούμε και ακόμη δυσκολότερο να τον πλησιάσουμε», μέσα στο δάσος, εξήγησαν.

Ο Μέρντοκ είπε ότι πιθανολογούν πως το ζώο πέρασε το λάστιχο στον λαιμό του «όταν ήταν ακόμη μικρό» ή «κατά τη διάρκεια κάποιου χειμώνα, όταν έχασε τα κέρατά του».

Η περιπέτεια του τάρανδου, αν και είχε αίσιο τέλος, υπενθυμίζει ότι «είναι αναγκαίο οι περίοικοι να είναι υπεύθυνοι και να λαμβάνουν υπόψη τους τα άγρια ζώα», τόνισε η υπηρεσία πάρκων και πανίδας του Κολοράντο. Συστήνεται στους κατοίκους να φροντίζουν ώστε στις ιδιοκτησίες τους «να μην υπάρχουν εμπόδια που μπορεί να τραυματίσουν τα ζώα», όπως για παράδειγμα «δίχτυα του βόλεϊ ή ακόμη και, ναι, ελαστικά αυτοκινήτων», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: ΗΠΑ