ΗΠΑ - εκλογές: Στα χέρια του Μπάιντεν και η πολιτεία της Αριζόνα αναφέρουν τα ΜΜΕ

ΗΠΑ - εκλογές: Στα χέρια του Μπάιντεν και η πολιτεία της Αριζόνα αναφέρουν τα ΜΜΕ

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία της Αριζόνα, ανέφεραν τα δίκτυα των ΗΠΑ αργά την Πέμπτη, ενισχύοντας περαιτέρω το προβάδισμά του στους εκλέκτορες, με Δημοκρατικό υποψήφιο να παίρνει την πολιτεία για πρώτη φορά από το 1996.

Τα δίκτυα NBC, CBS, ABC και CNN ανακήρυξαν τον Μπάιντεν νικητή στην πολιτεία με προβάδισμα πάνω από 11.000 ψηφοδέλτια, δίνοντάς του τις 11 εκλεκτορικές ψήφους. 

Τα δίκτυα Fox News και The Associated Press ανακήρυξαν νικητή τον Μπάιντεν στη νοτιοδυτική πολιτεία τη νύχτα των εκλογών, πυροδοτώντας την οργή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τα άλλα ειδησεογραφικά δίκτυα ανέβαλαν την ανακήρυξη νικητή μετά από εννέα ημέρες καταμέτρησης ψηφοδελτίων.

Η Αριζόνα δίνει στον Μπάιντεν ένα προβάδισμα 290-217 έναντι του Τραμπ στο κολέγιο των εκλεκτόρων, ενώ για να γίνει πρόεδρος χρειαζόταν 270 ψήφους. Παρά το γεγονός ότι ο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών το Σάββατο, ο Τραμπ αρνήθηκε να δεχθεί την ήττα του και συνεχίζει να κάνει αβάσιμους ισχυρισμούς για εκλογική απάτη.

Στη Βόρεια Καρολίνα και την Τζόρτζια δεν έχει ακόμα ανακηρυχθεί νικητής. Ο Μπιλ Κλίντον ήταν ο τελευταίος Δημοκρατικός που κέρδισε την Αριζόνα, ενώ είχε προηγηθεί ο Χάρι Τρούμαν το μακρινό 1948. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι δημογραφικές αλλαγές στην πολιτεία, άλλοτε οχυρό των Ρεπουμπλικάνων, την καθιστούν από «οχυρό» τους σε swing state, δηλαδή πολιτεία την οποία μπορεί να κερδίσει οποιοσδήποτε υποψήφιος. 
 

Πηγή: skai.gr