ΗΠΑ- Εκλογές 2020: 4 χρόνια Τραμπ - Πενιχρός ο απολογισμός των επιδόσεων του;

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι καμία αμερικανική κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει τόσα πράγματα όσο η δική του κατά την πρώτη του θητεία.

Αλλά, εάν αφήσουμε στην άκρη την απάντησή του στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού --μια κρίση πρωτοφανούς έκτασης, την οποία ο Λευκός Οίκος κατηγορείται ευρέως ότι διαχειρίστηκε ανεπαρκώς-- ποιος είναι ο απολογισμός των επιδόσεων του Ρεπουμπλικανού προέδρου;

Το τείχος

«Ας οικοδομήσουμε το τείχος» είναι ένα σύνθημα που εν πολλοίς συνέβαλε στην απρόσμενη εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι ψηφοφόροι του εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την παράτυπη είσοδο ισπανόφωνων μεταναστών στα νότια σύνορα της χώρας, μήκους άνω των 3.000 χιλιομέτρων.

Τον κατασκεύασε τελικά ο πρόεδρος;

Απάντηση: Μερικώς.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την προστασία των συνόρων, έχουν ολοκληρωθεί περίπου 600 χιλιόμετρα του τείχους, σε διάφορα τμήματα. Αλλά ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των κατασκευών είναι στην πραγματικότητα είτε επιδιορθώσεις είτε προσθήκες στον ήδη υπάρχοντα φράκτη. Παράλληλα, αυξάνονται οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών και μειώνεται η υποδοχή προσφύγων. Τέλος, το Μεξικό ποτέ δεν πλήρωσε για το τείχος, σε αντίθεση με ό,τι υποσχόταν ο Τραμπ.

2. «Πρώτα η Αμερική»

Αυτό το εθνικιστικό σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ μεταφράστηκε κυρίως σε μια πολιτική διπλωματικής υπονόμευσης της πολυμέρειας και της επιβολής μέτρων προστατευτισμού.

Τελικά αυτό απέδωσε;

Απάντηση: μένουν ακόμα πολλά για να γίνουν.Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ασχολήθηκε με το θέμα του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο ΗΠΑ-Κίνας, ακόμα και ορισμένοι επικριτές του προέδρου χαιρέτισαν την αποφασιστικότητά του.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του Ρεπουμπλικάνου προέδρου να οικοδομήσει μια ειδική σχέση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, τα αποτελέσματα --η «φάση 1» μιας εμπορικής συμφωνίας-- φαίνονται ανάμικτα, εάν όχι ανολοκλήρωτα.

Το Πεκίνο έχει αυξήσει σημαντικά τις αγορές του σε αμερικανικά αγροδιατροφικά προϊόντα. Αλλά η πολύ σημαντική αύξηση των φόρων στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα έχει αποδειχθεί επίπονη για τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.

Και οι κινεζικοί δασμοί που έχουν επιβληθεί ως αντίποινα σε προϊόντα όπως το ουίσκι ανάγκασαν την αμερικανική κυβέρνηση να δώσει στους αγρότες της εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας.

Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 577 δισεκ. την περασμένη χρονιά, αυξημένο κατά παραπάνω από 100 δισεκ. σε σχέση με την τελευταία χρονιά της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που αποκήρυξε η Ουάσινγκτον, το οποίο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ χωρίς να οδηγήσει σε αλλαγή του καθεστώτος στην Τεχεράνη, που ήταν ο κρυφός στόχος του Τραμπ κατά την άποψη πολλών αναλυτών.

3. Τερματισμός των «ανόητων» πολέμων

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τα πεδία απομακρυσμένων και φονικών συγκρούσεων, «ανόητων» πολέμων σύμφωνα με τον ίδιο.

Τελικά τα κατάφερε:

Απάντηση: Και ναι, και όχι.

Η Αμερική δεν έχει εμπλακεί σε νέους πολέμους, μια εξέλιξη που πολλοί φοβόντουσαν.

Ύστερα από μια πρώτη φραστική κλιμάκωση, η προσέγγιση που επιχείρησε ο Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν μεταφράστηκε σε μεταξύ τους συναντήσεις. Αλλά το ουσιώδες –μια αποκήρυξη των ατομικών όπλων από την Πιονγκγιάνγκ —δεν επετεύχθη.

Η απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν φαίνεται δυνατή ύστερα από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε

εξέλιξη μεταξύ των Ταλιμπάν και των αξιωματούχων της Καμπούλ. Αλλά τα αμερικανικά στρατεύματα συνεχίζουν να βρίσκονται στο Ιράκ.

Στις ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ, πρέπει επίσης να αναφερθούν οι αραβικές χώρες που έχουν ανακοινώσει από τον Αύγουστο την

εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν.

4. Η «μεγαλύτερη οικονομία της Ιστορίας».

Είναι το υπ’ αριθμόν 1 επιχείρημα που προτάσσει ο Ντόναλντ Τραμπ για να ζητήσει τέσσερα ακόμα χρόνια στον Λευκό Οίκο.

Αλλά το κατά πόσο είναι πραγματικό, εξαρτάται από το τι μετράμε.

Το χρηματιστήριο έχει καταγράψει ιστορικά υψηλά επίπεδα ενώ ανέκαμψε μετά τη βουτιά που σημείωσε στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Αλλά ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης κατά τα χρόνια του Τραμπ, γύρω στο 3%, συμβαδίζει με τις επιδόσεις καταγράφηκαν κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς ιστορικό επίπεδο.

Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών, στο 3,5%. Αλλά με τον πανδημία, εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους.

5. Δικαστές

Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο σημαντικότερος ρόλος ενός προέδρου είναι να διορίσει –εφ όρου ζωής— ομοσπονδιακούς δικαστές.

Σε αυτό το σημείο, ο πρώην μεγιστάνας των επιχειρήσεων μπορεί να περηφανεύεται ότι πέτυχε έναν απολογισμό που ζηλεύουν οι Δημοκρατικοί του αντίπαλοι.

Χάρη στη ταχύτητα των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Τραμπ έχει διορίσει το 24% των εν ενεργεία δικαστών, σύμφωνα με το ινστιτούτο Pew Research.

Ο πρόεδρος έχει διορίσει τρεις δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, με τελευταία την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, ο διορισμός της οποίας επικυρώθηκε αυτή την εβδομάδα, παγιώνοντας τη στροφή του θεσμού προς τον συντηρητισμό πιθανόν για δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ