Η οικογένεια του δολοφονηθέντος Άρμπερι δηλώνει «προδομένη» από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η οικογένεια του Αφροαμερικανού Αμάντ Άρμπερι, τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν λευκοί άνδρες τον Φεβρουάριο του 2020 στις νότιες ΗΠΑ, ενώ έκανε τζόγκινγκ, δήλωσε σήμερα πως νιώθει «προδομένη» από το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με δύο από τους δολοφόνους του.

Ο Τράβις ΜακΜάικλ, 36 ετών, ο πατέρας του, Γκρέγκορι ΜακΜάικλ, 65 ετών και ο γείτονάς τους Γουίλιαμ Μπράιαν, ηλικίας 52 ετών, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη από δικαστήριο στην πολιτεία της Τζόρτζιας.

Η ρατσιστική διάσταση του εγκλήματός τους αναμενόταν να βρεθεί στο επίκεντρο μιας δεύτερης δίκης, τον Φεβρουάριο, την οποία θα οργάνωνε αυτήν τη φορά η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, που κατηγόρησε τους τρεις άνδρες για «ρατσιστικό έγκλημα».

Όμως, οι ΜακΜάικλ σύναψαν μια συμφωνία με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να δηλώσουν ένοχοι, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύτηκαν χθες αργά το βράδυ.

Με τη συμφωνία αυτή, την οποία επικύρωσε ένας δικαστής, θα μπορέσουν να αποφύγουν μια νέα δίκη και θα έχουν τη δυνατότητα να εκτίσουν ένα μέρος της ποινής τους σε μια ομοσπονδιακή φυλακή, με αντάλλαγμα την παραδοχή της ενοχής τους.

«Αποτελεί προδοσία για την οικογένεια Άρμπερι», που «αντιτίθεται σφόδρα», δήλωσε ο δικηγόρος του Λι Μέριτ. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης μετατρέπει μια νίκη σε ήττα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικογένεια Άρμπερι «έδωσε σκληρή μάχη για να διασφαλίσει ότι αυτοί οι άνδρες θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σε κρατικές φυλακές» και το να τους στείλουν σε «ομοσπονδιακά κέντρα κράτησης πιο ασφαλή, με λιγότερους κρατούμενους και με καλύτερη διαχείριση» ισοδυναμεί με το να τους προσφέρουν «μια επιβράβευση».

Η μητέρα του Αμάντ Άρμπερι, Γουάντα Κούπερ Τζόουνς, σκοπεύει να συναντηθεί σήμερα με τον δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση. «Δήλωσα ξεκάθαρα, σε κάθε βήμα (αυτής της διαδικασίας), ότι δεν συμφωνούσα με το ενδεχόμενο να τους προτείνουν οποιαδήποτε συμφωνία», επισημαίνει σε ένα δελτίο Τύπου.

Δείτε όλες τις ειδήσεις 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ