ΗΠΑ: Δεν πέρασε το σχέδιο νόμου για απαγόρευση πώλησης τουφεκιών στην Βιρτζίνια

Η προσπάθεια των κοινοβουλευτικών στη Βιρτζίνια να απαγορεύσουν την εμπορική διάθεση τουφεκιών εφόδου και γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας απέτυχε χθες Δευτέρα, σε μια νίκη για το συντηρητικό στρατόπεδο και το λόμπι της οπλοκατοχής σε αυτή την πολιτεία του αμερικανικού νότου, τον πλήρη έλεγχο της οποίας έχουν πλέον οι Δημοκρατικοί.

Η οπλοκατοχή μετατράπηκε σε κεντρικό ζήτημα της πολιτικής αντιπαράθεσης των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία και η εξέλιξη παρακολουθείται στενά από πολλούς στις ΗΠΑ, καθώς θεωρούν πως δεν αποκλείεται να διαμορφώσει τάση.

Τον περασμένο μήνα, πάνω από 10.000 άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδήλωση υπέρ του δικαιώματος της οπλοκατοχής και της οπλοφορίας στην πολιτειακή πρωτεύουσα, την πόλη Ρίτσμοντ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε υπέρ της κινητοποίησης.

Το επίμαχο σχέδιο νόμου εξέπνευσε στο επίπεδο της επιτροπής της πολιτειακής Γερουσίας που είναι αρμόδια για τα ζητήματα της δικαιοσύνης, διότι πολλοί Δημοκρατικοί επέλεξαν να μην τηρήσουν τη γραμμή του κόμματός τους, σύμφωνα με τον πολιτειακό ραδιοφωνικό σταθμό WRVA και την εφημερίδα The Washington Post.

Το κείμενο επέστρεψε σε κατώτερα επίπεδα για περαιτέρω μελέτη· ουσιαστικά, μπήκε στο συρτάρι για τουλάχιστον έναν χρόνο στην πολιτεία με πληθυσμό 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι Δημοκρατικοί εξασφάλισαν φέτος τον έλεγχο των δύο σωμάτων του πολιτειακού Κογκρέσου, ενώ κατείχαν ήδη τον θώκο του κυβερνήτη. Αυτό είχε να συμβεί 25 χρόνια.

Οι Δημοκρατικοί ενέτειναν κατόπιν την προσπάθειά τους να περάσουν σαρωτικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Προχώρησαν μεταξύ άλλων στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων ελέγχου των πωλήσεων όπλων, τις πρώτες εβδομάδες της χρονιάς. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται ο έλεγχος του ποινικού μητρώου των αγοραστών όπλων και η επιβολή ορίου στις αγορές όπλων — επιτρέπεται πλέον η απόκτηση μόνο ενός κατά κεφαλήν σε μηνιαία βάση.

Τα λεγόμενα mass shootings, οι αλλεπάλληλες επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα στις ΗΠΑ, έχουν αναζωπυρώσει τον δημόσιο διάλογο για το ζήτημα της οπλοκατοχής.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ