Κλείσιμο

ΗΠΑ: Αρχές και πολίτες, ανίκανοι μπροστά στη μεγάλη άνοδο της βίας με πυροβόλα όπλα

Σε ένα πάρτι, μπροστά από ένα μπαρ, στη διάρκεια μιας συναυλίας: δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτό το σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ από σφαίρες, με τις ανθρωποκτονίες να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι ανθρωποκτονίες στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό 30% το 2020, με τη χρονιά αυτή να να είναι μια από τις πιο αιματηρές τα τελευταία 25 χρόνια, εξαιτίας πολλών παραγόντων.

“Πρόκειται για έναν συνδυασμό εκρηκτικών καταστάσεων που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας (του κορονοϊού), την απώλεια νομιμοποίησης της αστυνομίας, τη μεγάλη ανησυχία για την οικονομία, όλα αυτά σε συνδυασμό με έναν επιβαρυντικό παράγοντα: τον αριθμό ρεκόρ κατοχής όπλων”, εξήγησε ο Τζεφ Άσερ, πρώην πράκτορας της CIA που έχει γίνει αναλυτής εγκλημάτων.

Όμως “τώρα επέστρεψε η κινητικότητα” χάρη στη μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19, η οικονομία ανακάμπτει και οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ έχουν σταματήσει, επιτρέποντας στους αστυνομικούς να επιστρέψουν στα συνηθισμένα καθήκοντά τους, επεσήμανε.

Παρά ταύτα η κατάσταση δεν βελτιώνεται, το αντίθετο.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρατηρήθηκε άνοδος 24% στις ανθρωποκτονίες σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020, σύμφωνα με έρευνα του Council on criminal justice (CCJ) που αφορούσε τις 34 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ.

“Η άνοδος αυτή, που είναι μεγαλύτερη από την κανονική εποχική, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική”, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

Μάλιστα η τάση αυτή φαίνεται να επιδεινώνεται καθώς βελτιώνεται ο καιρός και πραγματοποιούνται περισσότερες εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους μετά και την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της covid-19.

“Κάθε ημέρα περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από 200 τραυματίζονται από πυροβόλα όπλα. Τα περιστατικά αυτού του σαββατοκύριακου προστίθενται σε αυτή την πληγή”, σχολίασαν οι οργανώσεις Everytown και Moms demand Action, που μάχονται για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.

“Ραγίζει η καρδιά μου”

Περισσότεροι από 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την Παρασκευή ως την Κυριακή μόνο στο Σικάγο, ανάμεσά τους και ένας 15χρονος ο οποίος σκοτώθηκε στη βεράντα του σπιτιού του και άλλοι σε πάρκα.

Στη Νότια Καρολίνα ένα 14χρονο κορίτσι σκοτώθηκε στη διάρκεια μυστικής συναυλίας όταν υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες ξέσπασε μια αντιπαράθεση η οποία οδήγησε στην ανταλλαγή πυροβολισμών.

“Ραγίζει η καρδιά μου στην ιδέα ότι δεν θα ξαναδώ το μήνυμα ‘Μπαμπά, σε αγαπώ’”, δήλωσε χθες Δευτέρα ο πατέρας του κοριτσιού, ο Ρόναλντ Σμιθ, σε ανοικτή επιστολή του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. “Οι φονικοί πυροβολισμοί δεν συμβαίνουν μόνο σε φτωχές γειτονιές. Η βία και/ή η άγνοια δεν επικεντρώνονται σε ένα σημείο ή σε κάποιες κοινότητες”, πρόσθεσε.

Πραγματικά, από την αύξηση των ανθρωποκτονιών, σε επίπεδα πρωτόγνωρα μετά τη δεκαετία του 1990, δεν έχει γλιτώσει καμία πόλη. Μικρές και μεγάλες, δημοκρατικές ή ρεπουμπλικανικές, όλες έχουν επηρεαστεί, τόνισε ο Άσερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό καταδεικνύει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία τις οποίες υιοθέτησαν κάποιες πόλεις μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του περσινού καλοκαιριού δεν ευθύνονται για την επιδείνωση της κατάστασης, παρά τα όσα είχε ισχυριστεί ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι υποστηρικτές του.

“Δεν υπάρχει απλή εξήγηση”, επέμεινε.

Οπότε δεν υπάρχει και απλή λύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ